Pànxing Pirineus

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya Pirineus

Ruta a peu de Toses a La Molina

Cerdanya Pirineus
99e1d58b62a3c0ff3b1818160cc6b250.jpg

“A peu de la Cerdanya a Barcelona” és una guia de rutes que proposa fer excursions a peu (tornant a casa en tren) que uneix la Cerdanya amb Barcelona en 25  etapes. Aprofitant la coincidència geogràfica, i gràcies a la col·laboració del seu autor, David Claret, el Pànxing Tot Cerdanya ha volgut fer arribar als seus lectors lestres primeres d'aquestes etapes. Aquest mes us presentem de Toses a La Molina. I en properes edicions podreu gaudir de les etapes de La Molina a Urtx-Alp i la darrera d' Urtx-Alp a Puigcerdà.

El tram entre Toses i La Molina, a cavall del Ripollès i la Cerdanya (i amb pujada a la collada de Toses), es divideix en dues parts que ben poc tenen a veure: una pujada, de Toses a la Collada, per un camí vell que s'enfila lentament pel solell entre boixos, avellaners, pins i prats; i una baixada cap a La Molina per una pista molt dreta, obaga i absolutament forestal, d'avets i pins.

En aquest tram assolim la cota màxima (1.777m) de tot el recorregut de Puigcerdà a Barcelona, cosa que ens permet veure el Montgrony de gairell i les muntanyes que tanquen la Cerdanya pel nord.

Sortim de l'estació de tren de Toses (0h; 1.410m) cap a l'esquerra i, sense creuar les vies, seguim l'indicador cap a La Molina a través del camí de la Collada,  primer carrer i després camí, que s'enfila cap a l'oest. Passem per sobre de la boca del túnel ferroviari i seguim amunt per un camí ample flanquejat de boixos, senyalitzat amb marques grogues.

Arribem just a sota de la carretera que puja a la Collada (20'), ens hi enfilem i continuem carretera amunt, cap a la dreta. Al cap d'uns 80 metres agafem el camí senyalitzat que surt a l'esquerra, que ressegueix el fons de la vall d'Alp fins a la capçalera, a la collada de Toses. És un camí ample que discorre sovint entre boixos, però que travessa també petits prats amb avellaners.

Travessem el rierol i, a mesura que pugem, la pineda es fa més  present, i a la nostra esquena s'alça el Taga i la serra Cavallera. Arribem a la collada de Toses (1h 15'; 1.776m), on apareix la carena altiva que tanca la Cerdanya pel nord.

Seguint el senyal que mena cap a Puigcerdà (no pas a La Molina!), agafem el camí, senyalitzat amb marques blaves (després també grogues), que discorre per sobre de la carretera GI-400. Arribem de nou a la carena (1h 30'), el darrer lloc on podrem fer una llambregada cap al Montgrony i l'alta vall del Rigard;  també podem fer un cop d'ull al primer dels búnquers que veurem.

Travessem la carretera i agafem la pista, ben ampla, que baixa cap a l'altra banda, a la Cerdanya, per entremig d'una pineda de pi negre. Cal seguir els senyals  blancs fins a la Molina. La pista baixa més bruscament, i apareixen els primers avets, i progressivament els pins rojos. Discorre per una carena i gira a l'esquerra avall cap al torrent del Clot de les Carboneres, per on continua, ja més estreta, fins a arribar a una cruïlla davant mateix de la via del tren (2h 10'). Girem a l'esquerra per la pista paral·lela a la via, i en menys d'un quilòmetre ja som a la carretera d'Alp, que seguim a la dreta per sota de la via fins a arribar a l'estació de tren de La Molina (2h 25'; 1.420 m).

FITXA TÈCNICA:

Punt de partida: Estació de tren de Toses.
Punt d'arribada: Estació de tren de La Molina.
Temps: 2h 25'
Distància: 8,4km
Desnivell: 360m (pujada); 350m (baixada).
Aigua: Toses i La Molina.
Cartografia:
E-25 Montgrony. Fonts del Llobregat. Editorial Alpina.
E-0 Cerdanya. Editorial Alpina.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.