Pànxing Pirineus

4, març del 2024

Search
Close this search box.

4, març del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Ruta de les 3 colades de lava

Pirineus
bb54ddf8791e5a0d51a669a20834e98d.jpg

Sant Joan les Fonts és un municipi en el qual passat i present conviuen en plena harmonia. Podem trobar grans exemples d’arquitectura medieval dins d’un meravellós entorn natural, inclòs en la seva major part, dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

De tot l’impressionant patrimoni natural, el que destaca per sobre de tot, són les colades de lava, en especial les que estan dins de la Ruta de les 3 colades de lava, itinerari pedestre del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, senyalitzat amb el número 16. 
 
La Ruta de les 3 colades de lava comença just a sota de l’església parroquial de Sant Joan les Fonts. Quan es puja per les escales, que hi ha a la dreta d’aquest monument, s’ha d’avançar pel camí seguint l’itinerari 16 del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que està senyalitzat durant tot el seu recorregut. És una ruta per fer a peu i amb calçat adient. En el cas que hi hagi hagut fortes pluges, el pas sobre el riu pot quedar inutilitzat i llavors, possiblement calgui recular.
 
 
Aquesta ruta té una durada mínima d’una mitja hora i una màxima d’unes dues hores aproximadament. Es presenta en forma de circuit tancat. Els punts que es visiten són el Molí Fondo, el Boscarró i els Cingles de Fontfreda. 
 
El trajecte ens permet veure com tres colades de lava de períodes diferents estan sobreposades en un mateix indret, ja que fa molts milers d’anys els volcans més propers van explotar. Les diverses emissions de lava van anar a parar en aquest punt concret i es van refredar. Justament és al Molí Fondo on es poden apreciar aquestes tres colades de lava, la més antiga de fa 600.000 anys, la del mig de fa 150.000 anys i la més recent de fa 130.000 anys.
 
 
També, en aquest lloc, es pot apreciar una de les restes industrials més remarcables de la comarca de la Garrotxa: l’antiga fàbrica paperera del Molí Fondo que aprofitava, en el seu moment, el salt d’aigua natural que es va reforçar amb una resclosa artificial per obtenir una alçada total de 13 metres, aconseguint la força necessària per moure tota la maquinària hidràulica.
 
El següent punt del recorregut ens porta al Boscarró, un espai de gran bellesa i interès geològic on s’aprecia la tercera de les colades de la ruta. A part de la colada de lava, l’espai ens mostra un altre punt que capta l’atenció antropològica i arqueològica: el poblat iber que s’ha descobert recentment, sobre el cingle del Boscarró. El jaciment està en fase d’excavació encara que, els primers resultats del procés de recerca es poden visitar al Castell de Juvinyà, al mateix poble de Sant Joan les Fonts.
 
El tercer punt destacat de l’itinerari és la cinglera de Fontfreda, una gran paret de pedra basàltica en què es poden veure les formes que adopta la lava en refredar-se.
 
 
La Ruta de les 3 colades de lava és, sens dubte, un dels grans atractius del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un lloc on es pot dur a terme l’observació geològica de la pedra volcànica i els seus hàbits de refredament. 
 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.