Pànxing Digital

21, juny del 2024

Search
Close this search box.

21, juny del 2024

Turisme Actiu –

Sant Quintí de Montclar: el romànic oblidat

7f537cfd3e7d3e0f1f740f9fb008b713.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.
Església de Sant Climent de l’Espunyola
Església d’origen romànic, conserva encara una interessant volta apuntada. Va ser ampliada i modificada al segle XVIII. El campanar va ser enderrocat durant la guerra civil espanyola dels anys 1936-1939, i refet posteriorment. Estava dedicada a Sant Nicolau fins al segle XVI. També fins aquest segle, depenia de l’església del castell de l’Espunyola, passant aleshores a ser parroquial.
 
Església de Sant Quintí de Montclar
Església romànica d’una sola nau, en el seu dia coberta per una volta de canó. Conserva encara el seu absis semicircular. La porta d’accés és al cantó de migdia, seguint els canons. Segons els estudis va ser construïda al segle XII.
 
Com arribar
Des de Berga cal agafar la carretera C-26 en direcció a Solsona. Poc abans d’arribar a L’Espunyola, cap al final d’una recta, cal desviar-se a l’esquerra, seguint la direcció d’un rètol que posa “Camí de Sant Climent”. Just entrar cal tornar a girar a l’esquerra, i continuar fins a arribar a l’església de Sant Climent de l’Espunyola, situada a un parell de minuts de la cruïlla, on deixarem el cotxe.
 
Itinerari
Església de sant Climent de l’Espunyola.- La rodegem pel cantó esquerre fins a arribar al seu darrere. A partir d’aquí seguim per una pista que marxa de pla.
Cruïlla (00 h 03’). Arribem a un eixamplament del camí en forma de petita placeta. Veiem un cartell en el qual hi ha escrit “Atenció abelles”, comencem bé. A mà esquerra surten dos camins, agafem el de la dreta. 
Cruïlla – Pal amb banderoles (00 h 07’).- A mig quilòmetre de l’església de Sant Climent. Deixem la pista principal i n’agafem un altre, menys definida, que surt a mà esquerra i que s’endinsa cap al bosc, seguint la direcció de la banderola que posa GR-1, direcció Avià, Greugés, Gironella (les marques de pintura són blanques i vermelles). 
Bifurcació (00 h 10’).- Agafem la que baixa a la dreta. Passem pel costat de les arnes de les abelles. No fa gràcia, però estan trenqui-les i no ens fan res. 
Bifurcació (00 h 15’).- Agafem el de la dreta (seguin el GR-1). 
Cruïlla (00 h 17’). Trobem una petita placeta, amb el terra format per una gran llosa de pedra. A l’esquerra surt una pista. Creuem la plaça i agafem un corriol (seguim el GR-1).  
Cruïlla (00 h 21’). Hem arribat a una pista molt ben arreglada. La seguim a l’esquerra i poc després sortim de la carretera i agafem una pista que marxa cap a la dreta (continuem pel GR-1). 
Cruïlla de la masia el Mas (00 h 25’).  Arribem a una pista enquitranada, justs al costat d’una casa. Aquesta ens queda a la dreta. I tot seguit girem a l’esquerra agafant una pista de terra. Els gossos de la casa ens lladren, per sort estan estacats. 
Un camí s’ajunta per l’esquerra (00 h 31’). Continuem endavant, seguint el GR-1.  
Un camí s’ajunta per l’esquerra (00 h 34’). També continuem endavant, seguint el sender GR-1 (les marques haurien de sovintejar més).  
Bifurcació (00 h 37’). Seguim per la pista principal, la de la dreta. Magnifica vista de la serra de Queralt i del Sobrepuny.  
Cruïlla (00 h 47’). Seguim la pista principal. Deixem el GR-1, que marxa cap a l’esquerra creuant un vailet. 
Cruïlla (00 h 53’). Just davant d’una casa en runes (el Pujol). Girem 180º a la dreta i continuem per una pista que fa pendent avall. 
Un camí s’ajunta per l’esquerra (00 h 58’). Seguim endavant. 
Un camí s’ajunta per l’esquerra (01 h 02’). Just en un revolt que gira a la dreta. Seguim la pista principal.  
Església romànica de Sant Quintí de Montclar (01 h 05’). A mà esquerra del camí.  
 
 
Aquesta està completament abandonada a la seva sort, tota envoltada d’esbarzer. Ja no conserva teulada, i la resta amenaça ruïna. Seguim pista endavant.  
Cruïlla (01 h 07’). Agafem la pista de la dreta, encara que hi ha una creu de color groc, nosaltres no en fem cas.  
Cruïlla (01 h 20’). Seguim la pista que marxa cap a la dreta.  
Bifurcació (01 h 23’). Agafem la pista de la dreta, la principal. La de l’esquerra està plena d’herba. 
Cruïlla (01 h 34’). Situada just després d’una forta pujada, el camí, per sort, va fent esses. La pujada és més fàcil, si ús entreteniu a observar els grans blocs de pedra, que quedant a la dreta de la pista, i ús fitxeu en com estan partits entre ells; sembla fet per mans humanes per fabricar un mur, però no és així. Un cop a dalt, a la cruïlla, agafem la pista que trobem en direcció a l’esquerra.
Cruïlla (01 h 37’). A mà esquerra hi ha una bassa. Just passar aquesta, deixem la pista principal i girem a l’esquerra, bordejant la bassa, tot seguin una pista en la qual ha crescut l’herba, però que al cap de poc, ja torna a ser de terra.  
Casa Puigsec (01 h 44’). Arribem just al seu davant. Un tractor llaura el camp. Parlem amb el pagès. Li demanem pel camí. Ens comenta que “Abans hi havia un corriol recte, que arribava a sant Climent, el camí de missa” (curiosa expressió). Seguim un camí que surt a la dreta de la casa, que bordeja el camp on està treballant el tractor. Es nota que no hi passa gaire gent, ja que ha crescut molta herba. 
Cruïlla (01 h 53’). Sortim a un camí enquitranat perpendicular al que anem. L’agafem capa l’esquerra.  
Cruïlla (01 h 54’). Sortim a un altre camí enquitranat. El seguim cap a la dreta. 
Can Font (02 h 06’). Passem pel costat de la casa, que ens queda a mà esquerra, deixem la pista enquitranada i girem a la dreta per agafar una pista de terra. 
Cruïlla – Pal amb banderoles (02 h 12’). Seguim la pista que marxa cap a la dreta, direcció Sant Climent. 
Cruïlla – Pal amb banderoles (02 h 16’). Ens trobem de retorn al punt on havíem deixat aquesta pista, on som ara, per seguir el GR-1, que s’endinsava en el bosc. A partir d’aquí retornem sobre les nostres passes. 
Cruïlla (02 h 22’). Arribem a la placeta on és el cartell “Atenció abelles”. Nosaltres seguim de recte, per on havíem vingut.
Església de sant Climent de l’Espunyola (02 h 25’). Arribem al punt de sortida. On tenim el cotxe. 
 
Fitxa tècnica
Municipi: L’Espunyola.
Punt de sortida i arribada: Església de Sant Climent de l’Espunyola.
Durada aproximada sense parades: Unes 2 h 25’. 
Dificultat: Baixa.
Altituds: No hi ha grans desnivells.- Sant Climent de l’Espunyola: 757 m. – casa el Mas: 702 m. – Cruïlla casa el Pujol: 640 m. – Església de Sant Quintí de Montclar: 606 m. (punt més baix) – Can Puigsec: 683 – Sant Climent de l’Espunyola: 757 m. 
Nota: El temps invertit depèn molt de les parades que es fan. El temps indicat aquí és l’invertit per nosaltres aquest dia en concret, sense comptar-hi les parades.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.