https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, maig del 2024

Search
Close this search box.

21, maig del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Sant Vicenç de Montalt, entre l’ahir i l’avui

Maresme
db9007420d2f9e87779d774487d3111b.jpg

Entre el passat i el futur, entre les tradicions i la modernitat, entre el gòtic i modernes construccions us espera… Sant Vicenç de Montalt, un poble acollidor on sempre us sentireu ben rebuts. Una barreja de tranquil·litat i d'activitat, culturals i lúdiques, entre el mar i la muntanya, un paratge a descobrir dins el Maresme. 

La història de Sant Vicenç de Montalt, com a gran part de la història del Maresme, es remunta a la Prehistòria, les troballes arqueològiques en diversos jaciments ens permeten descobrir que, ja a la Primera Edat de Ferro, Sant Vicenç va estar poblat per avantpassats nostres.
 
També passarien per aquestes terres els ibers i els romans, època  en la qual Sant Vicenç configuraria, juntament amb Sant Andreu de Llavaneres, un dels nuclis del territori ilurenc, regit per Iluro (Mataró).
 
Aquest nucli conformaria un sol municipi fins l'any 1601 quan Sant Vicenç aconseguiria el seu propi segell i escolliria, per primer cop, un consell propi, any que va coincidir també amb la benedicció de la nova església, sota l'advocació de Sant Vicenç, i per tant a donar un caràcter autònom a la parròquia que acabava d'establir doncs l'entitat de Sant Vicenç de Montalt com a nou municipi.
 
 
Un nucli ple d'història
 
Sant Vicenç, malgrat la seva modernitat, encara avui conserva un aire antic en la configuració dels seus carrers i construccions. Un nucli ple d'història, amb edificis laics i religiosos, característics del darrer gòtic i d'èpoques posteriors.
 
 
Bons exemples són la Parròquia de Sant Vicenç, construïda al SXVI, i algunes masies emblemàtiques construïdes a la mateixa època. Can Brunet és una d'elles en la que destaca el portal adovellat, dues finestres de tradició gòtica i la notable torre de defensa, de planta quadrada que té adossada.
 
 
Altres masies de l'època són Can Mora de Dalt, propietat de la mateixa família des de fa 18 generacions i que al 2008 va obrir les seves portes com a hotel amb encant. I destaca també la coneguda com Can Coll o Can Rams,  situada la centra del poble, de finals del SXVI i que, encara que la seva façana ha estat molt modificada pel pas del temps, conserva el seu portal adovellat de punt rodó, ocult en part per un balcó, i algunes finestres emmarcades amb dovelles de pedra granítica.
 
Segurament una de les construccions que crida l'atenció quan el visitant arriba a Sant Vicenç de Montalt és l'existència de diverses torres de guaita. La de Can Saurí, adossada a una masia, era una torra de defensa, de planta quadrada, que, malauradament com pertany a una propietat privada, no és visitable. D'altra banda la Torre de guaita de Can Valls, situada al Parc dels Germans Gabrielistes, data del segle XVIII  i va ser restaurada a la dècada dels noranta. La seva ubicació i el bon estat de conservació exterior permeten apreciar clarament les parts bàsiques de les torres de guaita: el talús, la porta (primer pis), la finestra (pis superior), els matacans, els merlets i la corsera.
 
 
Natura entre mar i muntanya
 
Si una mostra de natura té Sant Vicenç de Montalt és l'anomenat Parc dels Germans Gabrielistes, un preciós jardí de quasi 4 hectàrees caracteritzat per l'abundosa flora autòctona de la zona, així com una bona mostra d'exemplars d'arbres centenaris de gran bellesa, molts d'ells originaris d'Àfrica, Àsia i Austràlia, portats a Sant Vicenç pels Germans Gabrielistes des de les seves missions en aquells continents.
 
 
Aquest paratge és l'autèntic mirador natural del poble i està coronat per una torre de guaita del segle XVIII, la torre del baró de Can Valls. A més l'any 2003, es va recuperar una antiga mina d'aigua que torna a rajar i nodreix d'aigua un petit llac que fa d'aquest parc un lloc ideal per gaudir de la pau i la tranquil·litat que la natura verge ens ofereix.
 
 
El carrer Ginesta, un plus de modernitat
 
Però Sant Vicenç no tot és història i tradicions, destaca la seva part més moderna, més emprenedora, comercial i empresarial. Així per sobre de la zona esportiva, una zona moderna i amb totes les instal·lacions més punteres per a la pràctica de l'esport trobem el carrer de la Ginesta, un dels carrers comercials per excel·lència. A ell han anat a coincidir una generació de joves empresaris, emprenedors, molt ben preparats, alguns d'ells a l'estranger, que han donat una nova vida a aquest carrer. Perruqueries especialitzades en les darreres tendències amb el toc més innovador de “barberia”, xarcuteries i peixateries selectes, professionals del món de la salut o encisadores cafeteries amb una oferta d'allò més llaminera. Un carrer que ofereix sobretot bons productes d'excel·lent qualitat amb un servei altament professional.
 
 
No us perdeu Sant Vicenç de Montalt!
 
Una experiència  a viure!

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.