Pànxing Pirineus

19, maig del 2024

Search
Close this search box.

19, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya Pirineus

Telefèric de la Vall Fosca

Cerdanya Pirineus
81656e8b4a61d80afebb1c4f0a61f48f.jpg
El telefèric de Sallente – Estany Gento, l’únic a la zona sud dels Pirineus, permet un accés únic al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, per la Vall Fosca, i als 32 estanys que en formen part, i accedir d’una manera còmode, remuntant 2.000 metres d’alçada, a poder fer rutes per la zona dels llacs.

Al descendir de la cabina del telefèric, a la cota 2.200, al peu de l’Estany Gento, es poden iniciar diferents tipus de caminades, pensades per a tots els públics, com la via verda del carrilet, un camí de 5km sense desnivells que segueix l’antiga via del carrilet que servia per transportar material i treballadors, i que passa per petits túnels; el GR11 que comunica amb Espot i amb la Vall de Boí, o rutes per qualsevol dels 32 estanys que conformen l’espectacular zona del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Al baixar de la cabina també està localitzada l’oficina del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici on es pot visitar l’exposició permanent, rebre informació i participar als tastets de natura que s’hi ofereixen de dilluns a divendres per conèixer millor el Parc.
 
 

LA SEVA HISTÒRIA

El telefèric de la Vall Fosca es va construir l’any 1981 per substituir l’antic sistema d’accés al llac i facilitar el transport de personal i materials durant la construcció de la nova central hidroelèctrica de Sallente – Estany Gento. Aquest telefèric és un dels de més gran capacitat de transport de tota Europa i pot arribar a carregar i transportar fins a 25.000kg de càrrega. Es tracta d’una instal·lació força curiosa pel fet que circula únicament amb un sol vehicle i pel seu servei mixt de viatgers i mercaderies.
 
 
El telefèric va començar a realitzar el transport de viatgers un cop finalitzades les obres de la central hidroelèctrica ja que, molt aviat, els espectaculars paisatges de l’estany Gento van propiciar una gran afluència de visitants, fet que va provocar que, a partir de 1991, l’empresa decidís obrir el telefèric al públic durant els mesos d’estiu i que avui es pugui viure l’experiència única de pujar a 2.200m d’alçada en poc més de 10 minuts.
 

A MÉS DEL TELEFÈRIC

Però, la Vall Fosca no és només el telefèric de Sallente-Estany Gento. Aprofitant l’estada a la vall es pot visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella, espai que permet fer un recorregut històric, des dels plans inicials per a la construcció d’una central hidroelèctrica a la zona, fins a la seva posta en marxa l’any 1914. A més es pot visitar l’interior de la central que, actualment, encara està en funcionament. Una altra opció pels més esportistes es recórrer alguns dels 100km dels camins de ferradura, que antigament unien el diferents pobles i que servien per traslladar el bestiar, o alguns dels molts camins de la zona del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici que recorren els 32 estanys de la Vall Fosca. O bé gaudir dels paisatges de la vall a través dels miradors, distribuïts en punts estratègics: Beranui, Castell-estaó, Obeix, Sant Quiri, Mare de Déu de Fa i Capdella.
 
 
Els amants de la bicicleta també podran gaudir amb les immenses possibilitats que ofereix la zona, tot recordant que per aquests espais passa una etapa de la Transpirenaica i una altra de Pedals de Foc.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.