https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, abril del 2024

Search
Close this search box.

25, abril del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Vilassar de Dalt: una intensa vida cultural

Maresme
d74775ff1c813a8a489fb902a67abb87.jpg
Un petit poble als peus del Parc de la Serralada Litoral, un casc antic de pessebre, carrers estrets i veïns amables… això és Vilassar de Dalt. Això és Vilassar de Dalt a primera vista. Però Vilassar de Dalt és molt més que això. Algú pot imaginar que un poble de només 9.000 habitants tingui una vida cultural amb una riquesa que inclou en la seva agenda un festival internacional de fotografia? Doncs Vilassar de Dalt et sorprendrà!

El festival fotogràfic Revela’t, destaca com a punt de trobada internacional pels amants de la fotografia analògica i, de fet, s’ha convertit en una referència del món de la fotografia amb un ampli programa d’exposicions, xerrades, debats, demostracions, tallers, parades i amb la presència de figures rellevants a nivell nacional i internacional.
 
Enguany entre el 20 de maig i el 5 de juny, només els caps de setmana, Vilassar de Dalt es vestirà, viurà i respirarà fotografia analògica per tots els seus racons, en l’edició del 2016, a més de destacar la presència, de nou, de la primera fotoperiodista espanyola, Joana Biarnès, que ja va estar present l’any passat, cal parar esment en l’exposició Mans que no hi veuen, una exposició d’afinitats i diàlegs entre trenta fotografies de mans que formen part de la Col·lecció Tagomago, creada per Valérie i Vicenç Boned. “Mans que no hi veuen” serveix com pretext a l’hora de traslladar i d’explorar associacions latents i picades d’ullet entre peces i autories diverses. Un mosaic de mans reconstrueix l’univers de la col·lecció Tagomago. 
 
Cal comptar també amb La mirada líquida, de Michael Kenna i sobretot amb Perú, viaje al Sol de Juan M. Castro Prieto, comissariada per Alejandro Castellote, una exposició sinònim d’honestedat i de passió de l’estada de Prieto a Perú. A més, com en edicions anteriors, el festival comptarà amb una instal·lació del fotògraf Faustí Llucià , aquesta vegada des d’un punt de vista inusual: el campanar de l’església de Vilassar que es transformarà en càmera fosca, i des del qual es podrà observar una visió diferent del paisatge urbà i aprendre les nocions bàsiques de la càmera i la fotografia.I la història avança, municipis que veuen desaparèixer els seus vestigis amb l'arribada de noves èpoques, de noves modes, el temps es menja el temps… doncs a Vilassar de Dalt el temps ha tingut el detall de respectar cadascuna de les seves passes, i així arribaren els romans a la península, i també a Vilassar de Dalt, i com a mostra ens topem amb els forns romans de La Fornaca, únics a Europa i en un estat de conservació admirable.

 

Esperit teatral

Però si un element caracteritza la vida cultural del municipi és, en essència, la seva intensa, i abundosa, vida teatral. Una vida teatral que compta amb 5 companyies estables de teatre amateur i amb una programació continuada. Denis Fornés i Cop de Teatre, Jaume Messalles amb Teatre Bonzo; Vanessa Dinger i Carles Fígols amb Aula de Teatre i  Contagiar-T; Enric Ortega amb Dijous Gras i César Carmona al capdavant d’ElTernalTeatre (Casal Popular) conformen un xup-xup teatral difícilment comparable en qualsevol altre municipi de les rodalies.
 
 
Probablement aquest esperit teatral arrenca de moltes infàncies vilassarenques lligades al Casal Popular, encarregat, des de fa més de 125 anys, de posar en escena Els Pastorets, molts cops amb més de 90 actors en la seva escenificació, i participant  des de que són ben petits. Com explica Carmona, d’El Ternal Teatre, “el teatre a Vilassar de Dalt forma part de l’ADN. Molts nens passen per l’Esplai del Casal i mamen el teatre des de ben petits. Vas aprenent que fer teatre és una cosa molt seriosa, per a la qual cal dedicació i que no es pot fer de qualsevol manera. Això et porta a implicar-te en alguna de les companyies del poble i a donar-ho tot perquè quan poses un obra sobre l’escenari aquesta sigui perfecta, en les possibilitats d’un grup amateur”.
 
 
En Denis té quasi exactament la mateixa opinió del perquè de la riquesa teatral del poble i des de l’Índia afirma “els meus records teatrals de la infantesa són tots del teatre del Casal, autèntic bressol i pedrera del teatre a Vilassar. Allí havia participat en les representacions dels pastorets, festivals de música, alguna obreta feta des de l’Esplai… Hi havia vist obres de Festa Major posades en escena més que dignament per la companyia del Casal, festivals de música… Els fonaments de l’actual explosió teatral que viu Vilassar els va posar el Casal amb la seva tasca constant i tenaç durant dècades. Quedi clar”.
 
 
En aquesta línia de viure el teatre des de totes les seves vessants neix fa uns anys el projecte Aula de Teatre de la mà de la Vanessa Dinger i el Carles Fígols, dos ex-membres  de La Fura dels Baus, que vol ser una invitació a experimentar el procés teatral i el seu llenguatge d’una manera lúdica i didàctica, i té com a objectiu la presentació d’una obra de teatre feta per tots els participants. El projecte està dirigit a infants (a partir dels 7 anys), a adolescents, a adults i a gent gran (sense límit d’edat), tant si no tenen experiència i es volen iniciar en el joc teatral, com si ja en tenen i volen millorar-ne la tècnica.
 
 
Aquest bullir teatral provoca una intensitat que acaba provocant que gent com el Denis estreni una obra escrita per ell amb només 18 anys, una posta en escena amb més de 60 persones i una única funció amb el teatre ple a vessar. Segons el Denis “el text era del tot intranscendent, un “divertimento”, però la preparació de l’espectacle, amb tota l’expectativa que va crear, i la seva estrena van esdevenir un autèntic esdeveniment lúdic i social, amb l’afegit que va ser la darrera obra que es va representar al vell i atrotinat teatre abans de la seva clausura i posterior reforma (va romandre tancat un bon grapat d’anys, potser 15?).
 
 

L’obra de Rafael Guastavino: el teatre La Massa

Malgrat aquest tancament durant anys, com recorda en Denis, el fet de comptar amb un teatre com La Massa segurament també ha influït en aquesta intensa vida teatral. Un edifici, catalogat com Bé d’Interès Cultural, i obra del gran arquitecte valencià Rafael Guastavino qui va convertir la tècnica de construcció tradicional catalana, la volta de maó, en una icona revolucionària de l’arquitectura nord-americana de finals del S.XIX. La gran quantitat d’obres amb volta catalana que Guastavino va construir als Estats Units, es comptabilitzen més de 1.000 edificis, ha provocat que sempre s’hagi donat molta importància a aquesta producció de voltes catalanes als Estats Units i s’hagi deixat de banda la que va ser la seva primera gran obra amb volta catalana i cúpula: el Teatre de La Massa de Vilassar. Un teatre de sala circular coberta amb una cúpula de disset metres de diàmetre, amb una llanterna central coronada amb un cupulí que il·lumina l’espai.
 
 
La sala es composa de dues parts, al centre i sota la cúpula hi ha la platea, i la cúpula descansa sobre una zona perimetral de voltes de canó que emmarquen amb columnes cada una de les llotges. Les divuit parts dels meridians de la cúpula es projecten sobre la zona perimetral: tres corresponen a l’escenari, una part a cada banda de l’escenari, que corresponien a l’accés de les llotges i les tretze restants cobreixen simètricament les llotges del primer pis, que pertanyien per dret als dotze socis i a la junta de l’entitat.
 

Els polígons com a font de reactivació econòmica

L’Ajuntament de Vilassar prioritza per a aquest mandat el desplegament integral de la capacitat industrial del territori. L’objectiu és incrementar l’activitat econòmica i generar ocupació. En aquesta línia, entre els mesos de juny i juliol hauran acabat les darreres obres al Polígon Industrial PP12 Riera de Vilassar, que connecta amb Vilassar de Mar. De fet, en aquest espai ja hi ha obres de construcció d’una nova nau industrial, després de 10 anys en què ha estat impossible generar activitat com a conseqüència de la greu crisi econòmica. 
 
 
La realització del conjunt de sòl industrial vilassarenc es completarà amb el què preveu el planejament general urbanístic vigent, que implica la definició d’un tercer sector industrial, Vallmorena II. 
 
Xavier Godàs.
 

Calendari Rutes patrimonials 2016

Maig
Diumenge 15 de maig
Ruta prehistòrica
Diumenge 29 de maig
Vilassar singular
 
Juny
Diumenge 5 de juny
Vilassar romà
 
Juliol
Divendres 1, dissabte 2 i diumenge 3 de juliol
Vilassar medieval
Diumenge 31 de juliol
Vilassar romà
 
 
Setembre
Dissabte 17 de setembre
Vilassar industrial
Diumenge 25 de setembre
Vilassar romà
 
Octubre
Diumenge 9 d’octubre
Vilassar singular
Dissabte 22 i diumenge 23 d’octubre
Vilassar, una descoberta arquitectònica (Open House)
 
Novembre
Diumenge 13 de novembre
Ruta prehistòrica
Diumenge 27 de novembre
Gustavino, l’arquitecte de Nova York
 
Desembre
Dissabte 31 de desembre
Vilassar romà
 
 
Organitza:
Regidoria Turisme Ajuntament de Vilassar de Dalt
Més informació: turisme@vilassardedalt.cat // Tel. 93 750 74 88

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.