https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

24, abril del 2024

Search
Close this search box.

24, abril del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Vilassar de Mar, un poble amb llarga història

Maresme
ffb67c0cbdf3cc4dd2a13b69ce367cd4.jpg

Una passejada per l’existència del municipi de Vilassar de Mar ens permet albirar la seva llarga història. Des de la remota prehistòria, documentada amb restes arqueològiques, fins la seva època de màxim lluentor quan els coneguts com indianos o americanos van construir les magnífiques cases modernistes que avui podem veure passejant vora del mar, la història ha estat llarga i complexa i paga la pena fer-ne un recorregut.

Un municipi prehistòric

Les troballes d’època prehistòrica d’El Molí, pertanyen al Neolític, i la Rajoleria Robert, de l’Edat de Bronze, constitueixen, a hores d’ara, les evidències més antigues de la presència humana en el terme de Vilassar de Mar.

Les restes de l’època romana són més nombroses i entre elles trobem una pedra mil·liar, una vil·la i una necròpolis, situades molt a prop de la Via Augusta, testimonis de l’intens procés de romanització que va experimentar la nostra costa.

A partir del S.III comença un període de decadència, que es perllonga durant els anys de les invasions dels visigots i els àrabs, època que va beneficiar el poblament en llocs resguardats de possibles atacs com el castell de Vilassar de Dalt, documentat des de l’any 978, en detriment dels espais oberts de la plana costanera.

El mar sempre present

Des de finals del S. XV, amb l’afebliment del feudalisme, pobladors de Vilassar de Dalt, Cabrils i altres indrets de l’interior van començar a baixar cap a la costa per dedicar-se a l’agricultura i la pesca. Per protegir-se de la pirateria turca construïren tres torres de defensa, una d’elles la Torre d’en Nadal molt present en la vida del municipi, i poc a poc, es van crear els primers carrers que començaren a constituir el que seria el precedent del veïnat de mar, documentat des de l’any 1606. Aprofitant la presència de l’antic Camí Ral, l’actual carretera N-II, s’hi va construir un hostal.

Durant el S. XVIII, el veïnat de mar, que encara pertanyia al municipi de Vilassar, experimenta un gran creixement demogràfic, lligat a l’agricultura, la pesca i la producció de vi i aiguardent, fins al punt que el 1726 s’aconsegueix la llicència per a la construcció d’una església, consagrada el 1745. L’any 1784, aquest veïnat, format per un miler de persones, es separa del nucli original i esdevé un municipi independent, Vilassar de Mar.

El S. XIX continua i amplia aquesta expansió amb la indústria tèxtil, la marina i el comerç, que s’afegeixen a una agricultura centrada en la producció de la vinya. Però sense cap mena de dubte, la marina constitueix el motor del poble, amb unes drassanes que construeixen velers que naveguen fins a Amèrica, en mans de mariners, pilots i capitans vilassarencs que comercien amb productes agrícoles i industrials del país i, que culminarà, amb la fundació de l’Escola Nàutica-Mercantil de Joan Monjo el 1876. La puixança econòmica derivada d’aquest comerç amb ultramar i l’aparició de l’americano, determinen un canvi en la fesomia del poble, que veu com es construeixen moltes cases d’estil modernista a finals de segle.

La flor i l’estiueig, els nous protagonistes

Vilassar de Mar comença el S. XX amb uns 3.000 habitants, empès per uns nous aires de canvi. Davant la decadència de la marina i l’estancament de la indústria tèxtil, l’agricultura abandona la vinya en favor de l’horta, la patata i la flor tallada, que serà introduïda per Beniamino Farina el 1923. Progressivament, el poble també esdevindrà un centre d’estiueig.

Després del parèntesi de la guerra i la postguerra, es produeix la recuperació, i durant els anys ’60 arriben immigrants d’arreu de la península, la majoria per treballar en el sector de la flor, que exporta els seus productes arreu d’Europa. A partir dels anys ’70 el poble experimenta un gran creixement demogràfic, lligat principalment a l’arribada de nous residents de l’àrea metropolitana. L’agricultura es reconverteix novament, aquesta vegada a favor de la flor i la planta que es comercialitzen a través del Mercat de Flor i Planta Ornamen-tal de Catalunya, que es crea l’any 1983, però cedeix tot el protagonisme al sector serveis en un poble que esdevé cada cop més un municipi residencial i supera els 19.000 habitants (2008).

Un poble amb encant mariner, ple de vida comercial

Aquest municipi, a prop de Barcelona, es mostra orgullós d’oferir una alternativa d’oci que convida a caminar a cel obert, envoltats de l’encís d’un poble mariner, amb un comerç fidel a les idees de proximitat, sostenibilitat, qualitat i a l’atenció acurada i personalitzada.

Restaurant, forns de pa, flors, moda, parament de la llar, esport, lleure, serveis variats, bars emblemàtics,…, són part de la vida comercial de Vilassar de Mar. Símbols de la fermesa del comerç d’aquest municipi són els diferents establiments que ja han complert 100 anys, models i referència comercial, com l’Espinaler, la Pastisseria Falgueras, la Farmàcia Almera i la Farmàcia Roca o Can Manel.


Si encara no coneixeu aquest municipi, anoteu-vos el seu nom a la vostra agenda del cap de setmana i gaudiu del sol i del mar, així com de la seva variada activitat comercial.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.