Nom comú:
Hipèric o herba de Sant Joan
Descripció:
És una espècie herbàcia perenne que creix entre uns 30 i 60 cm d’alçada. És una planta que antigament floria als voltants de Sant Joan, d’aquí al seu nom comú. Actualment, amb la variació climàtica que tenim, tant pot florir abans com després.
Recol·lecció:
Antigament, es creia que si es recol·lectava durant Sant Joan, les seves propietats medicinals i màgiques es potenciaven. A la Cerdanya comptem amb grans quantitats d’aquesta planta, així que us animo que la utilitzeu.
Propietats:
És una planta amb propietats cicatritzants, antiinflamatòries, analgèsiques, antidepressives i digestives.
Usos:
L’hipèric ens ajudarà en els nostres estats anímics i baixos i podem emprar-la com a preventiu fent novenes (9 dies i parar). Les dones que sabem que, quan ens ve la menstruació el nostre estat anímic baixa, uns 10 dies més o menys abans que ens vingui, fem una novena d’hipèric amb infusió. Aquest, és només un exemple dels molts usos que té.
Usos antics:
Antigament, la medicina era més preventiva que curativa. Per exemple, abans que arribés l’hivern, enfortien el seu sistema immunitari de forma natural ajudant-se de plantes. Així no es constipaven tant, o si més no, era més lleu. Tanmateix, s’aprofitava la nit de Sant Joan per cremar les plantes que havien quedat de la collita anterior com a ofrena al foc. També es ritualitzava la planta fresca, deixant-la tota la nit de Sant Joan sota el coixí, i la guardaven tot l’any per cremar-la en la pròxima foguera.
RECEPTA DEL MES
Ingredients:
Oli d’oliva
Flors d’hipèric
Preparació:
Posarem a macerar amb oli d’oliva les flors d’hipèric i ho deixarem quaranta dies a sol i serena.
Transcorregut aquest temps filtrarem l’oli, que haurà quedat de color vermellós i que contindrà les propietats de l’hipèric.
Aplicarem l’oli en cops o cremades, per calmar el dolor.
Cal tenir cura de no exposar al sol la zona on hem aplicat l’oli, ja que és fotosensible.
Olga Domingo – Descendent de trementinaires
622 492 79
Si t’ha agradat llegir Plantes de Cerdanya: Hypericum Perforatum, també et pot interessar llegir Plantes de Cerdanya: Anemone Hepatica.