La primera línia d’intervenció que trobo, tant en particulars com encara molts professionals, sol ser un enfocament basat en el control de comportaments. Seu, terra, quiet, vine i una infinitat d’indicacions per aconseguir control sobre el nostre gos però, és realment efectiu? La resposta és NO.
Un comportament contingut sobre la base del control està subjecte a variables específiques com la presència del guia, la subjecció amb la corretja o la pressió exercida. Un comportament autocontrolat per l’individu està sostingut per la capacitat de modular les activacions emocionals, d’avaluar per poder donar una resposta reflexiva en comptes de reactiva o impulsiva.
L’autocontrol en els gossos és l’habilitat per controlar els seus impulsos, emocions i accions. Per norma general tots els gossos són molt instintius i quan volen alguna cosa, la volen ja. Així que ensenyar autocontrol a un gos des de l’etapa de cadell és molt important perquè tingui un desenvolupament emocional sa.
L’autocontrol és una habilitat voluntària del gos, per la qual cosa és important no intentar controlar-lo, sinó que aprengui a gestionar-se per si mateix. Segons el nivell d’excitació del moment costarà més o menys aconseguir-ho així que el més important és tenir paciència, no t’alteris, ni tinguis pressa, no et frustris i sobretot no t’enfadis… L’autocontrol no és una cosa que s’aprengui en un moment, és un entrenament diari que requereix temps i constància. L’educació d’un gos és una tasca de per vida (no és només els dimarts i dijous de 17 h a 18 h).
La manca d’autocontrol està directament relacionada amb la frustració i els problemes de comportament en gossos. Treballar l’autocontrol amb el teu gos és una de les experiències més apassionants que viuràs amb el teu fidel amic de quatre potes, i encara que de vegades sigui tediós i necessitis quantitats ingents de calma i paciència per aconseguir-ho, amb el temps el teu gos serà capaç d’autocontrolar-se exactament com li has ensenyat.
Alba Dorado
Learning Dogs Cerdanya