Pànxing Digital

14, juny del 2024

Search
Close this search box.

14, juny del 2024

Consells –

Al·lèrgies

iStock-1828865066
Sabies que els nostres amics de quatre potes també poden patir al·lèrgies? A diferència que els humans, la presentació més típica que trobem en els animals és la dermatitis atòpica. Els animals que presenten una resposta al·lèrgica manifesten símptomes com picor intensa, erupcions cutànies i inflamació de la pell.

En l’àmbit clínic, aquestes al·lèrgies es divideixen principalment en dues categories; les al·lèrgies alimentàries i les al·lèrgies ambientals. 

Al·lèrgies alimentàries: Aquestes al·lèrgies es produeixen com a resultat de la hipersensibilització a determinats components presents en la dieta de l’animal. Aquesta resposta al·lèrgica pot manifestar-se a través de diversos símptomes, essent la simptomatologia dermatològica la més freqüent. També podem trobar, quan es tracta d’una al·lèrgia alimentària, simptomatologia digestiva com diarrees associades. La identificació precisa dels al·lèrgens alimentaris involucrats és clau per a poder iniciar una dieta d’exclusió.

Al·lèrgies ambientals: 

Aquesta categoria d’al·lèrgies inclou una àmplia gamma d’agents ambientals comuns, com el pol·len, els àcars de la pols i els fongs entre d’altres. El tractament d’aquestes és una mica més complicat, i es basa sobretot, en el control dels símptomes amb immunosupressors, antihistamínics…, ja que moltes vegades és impossible evitar que els nostres amics estiguin en contacte amb l’al·lergen.

• A més a més, dins la categoria d’al·lèrgies ambientals, cal destacar la hipersensibilitat que pot aparèixer per la picada d’algun insecte com ara les abelles. En aquests casos, la presentació serà diferent. S’observarà una inflamació edematosa a la zona de la picada i proximitats. 

Dins les hipersensibilitats a les picades d’insecte, trobem la DAPP (Dermatitis Atòpica per la Picada de Puça). En aquests casos trobem animals que presenten una reacció exagerada per les picades de puça, amb un prurit molt fort que acaba amb lesions tipus dermatitis localitzades típicament a la zona de la pell sobre el sacre. És molt important, en aquests animals, mantenir un programa de desparasitacions externes estrictes durant els mesos de calor, ja sigui amb productes tòpics (collaret, pipetes…) o amb productes orals.

La clau per manejar les al·lèrgies és la detecció precoç i el tractament adequat, acompanyat d’unes pautes de maneig estrictes.

 Serveis Veterinaris de la Cerdanya

www.veterinaricerdanya.com

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.