Doncs sí, ens convé canviar de nou els pneumàtics d’hivern pels d’estiu. I cal fer-ho per raons de seguretat, però també pel bé del medi ambient.
El pneumàtic d’estiu funciona i respon molt millor quan les temperatures són altes i rodem per un asfalt calent. Per exemple, la reacció no és la mateixa en cas de frenada forta. Per tant, la seguretat ja és un motiu suficient.
L’altra raó per la qual ens convé canviar és per qüestions mediambientals. Circular amb un pneumàtic d’hivern durant els mesos de temperatures altes també vol dir que incrementem el consum de combustible, ja que, tot i que pot semblar imperceptible, el cas és que mostra més resistència al rodament i, per tant, gastem una mica més de combustible.
I finalment, els pneumàtics d’estiu són més silenciosos. La nostra conducció serà més tranquil·la si circulem amb la finestra oberta, i la fauna del bosc també ho “agrairà”.
Està prohibit circular amb pneumàtics d’hivern a l’estiu?
Pel que fa a l’Alta Cerdanya i el Capcir, on la circulació amb roda d’hivern està marcada en el calendari i és d’obligat compliment entre l’1 de novembre i el 31 de març, cal recordar que fa un parell d’anys s’havia rumorejat que el canvi de pneumàtics d’hivern a estiu seria, també, d’obligat compliment a partir de l’1 d’abril. Finalment, aquesta qüestió no és obligatòria i no està prohibit circular amb pneumàtics d’hivern a l’estiu. Les úniques restriccions són el desgast dels pneumàtics i la conducció amb pneumàtics amb tacs. Per tant, el que sí que està prohibit és circular amb pneumàtics excessivament desgastats (és a dir, amb profunditats de ranura inferiors a 1,6 mm), siguin d’estiu o d’hivern.
Ivan Sanz Tusell
www.diaridelaneu.cat