El canvi d’hora, sigui avançant o retardant els rellotges per adaptar-se a l’horari d’estiu o hivern, pot tenir un impacte significatiu en la salut i el benestar de les persones. Aquest ajust temporal pot semblar un canvi relativament petit, però pot afectar diversos aspectes del nostre funcionament fisiològic i emocional.
Un dels principals factors que es veuen afectats pel canvi d’hora és el ritme circadiari, el rellotge biològic intern que regula el nostre cicle de son-vigília, entre altres funcions. Quan es produeix el canvi d’hora, el nostre ritme circadiari pot desajustar-se, provocant símptomes com ara fatiga, dificultat per agafar el son, irritabilitat i disminució de la concentració.
A més a més, el canvi d’hora pot tenir un impacte en la nostra salut mental. Algunes persones poden experimentar un augment dels símptomes de l’ansietat i la depressió com a resultat de l’alteració del ritme diari. Això es deu al fet que la llum solar juga un paper crucial en la regulació del nostre estat d’ànim i dels nostres nivells d’energia.
D’altra banda, el canvi d’hora també pot tenir conseqüències en la nostra salut física com augment de risc de problemes cardiovasculars a causa del ritme circadiari o altres factors com la reducció del temps de son i l’estrès afegit que pot provocar l’adaptació als nous horaris. Diferents estudis han suggerit que hi ha un augment del risc de problemes cardiovasculars, com ara atacs cardíacs, en els dies immediatament posteriors al canvi d’hora.