Pànxing Digital

7, octubre del 2024

Search
Close this search box.

7, octubre del 2024

Consells –

Homefulness: el plaer d’arribar a casa

radu-marcusu-mbKApJz6RSU-unsplash
El dia ha sigut dur, frenètic. Les hores a la feina s'han acabat encavalcant amb les tasques ja no podíem ajornar més i, finalment, ens dirigim cap a casa. Obrim la porta i aquella sensació de pau ens acarona, la placidesa que ens impregna el cos, tenen un nom: homefulness. A continuació aprofundim en el concepte i us proposem uns quants consells per aconseguir-ho.

Posar nom a un sentiment

Hi ha tot un seguit de llengües que, per la seva capacitat de crear paraules, en tenen de destinades a descriure sensacions molt específiques. Els alemanys són tot uns experts en la creació d’aquests mots i en posseeixen de curiosos. Faierabend és la sensació de gaudir del temps lliure després de treballar, i més coneguda, però igual de curiosa, és la paraula wanderlust, el desig de vitajar i veure el món.

La nostra llengua no té aquesta capacitat de creació lèxica tan desenvolupada, però gràcies a manlleus d’altres idiomes, principalment l’anglès, podem expressar aquestes sensacions. I és el cas que ens ocupa avui: homefulness és una expressió anglosaxona que combina el mindfulness i la paraula home, llar en català. El mindfulness és un concepte ampli, però simplificant ve a resumir l’estat d’atenció plena a les nostres vides, la capacitat de viure i ser conscients del moment present, sense perdre’ns en els pensaments del passat ni en les projeccions del futur.

Així doncs, amb l’addició de la paraula ‘home’, s’extrapola aquesta atenció plena, aquest viure i gaudir el present, a la llar, centrant-ho en el plaer i els sentiments positius que ens aporta l’arribada al nostre niu.

Mantenir la calma

La millor manera de conservar aquest estat de consciència plena és moure’s en un ambient que promogui la calma. Això, traduït als espais de casa, significa que tots els elements que la configuren estiguin pensats per produïr-nos aquest efecte. Mobiliari, distribució d’aquest, il·luminació, colors i olors són només alguns dels aspectes que hem de cuidar a l’hora de mantenir l’harmonia. El més important en aquest sentit és que nosaltres ens sentim bé a casa i no hi ha una fórmula única perquè això sigui així. La decoració és quelcom molt personal, però sí que hi ha uns quants conceptes que ajuden a aconseguir pau a casa.

Formes orgàniques

Les persones, encara que l’evolució i el temps ens hagi desplaçat d’allí, som producte de viure i prosperar en plena naturalesa, on les formes rectilínies i artificials no existeixen. Així doncs, en el nostre subconscient més profund, reconeixem les formes arrodonides i orgàniques, tan presents en la naturalesa, com a casa, com a aquell lloc on ens sentim a resguard de l’exterior. D’aquesta manera, el mobiliari caracteritzat per formes curvilienes i naturals ens transmetran millors sensacions que els formats per línies rectes i cantonades abruptes.

En aquest mateix sentit, tot objecte d’origen natural és clau per crear ambients relaxants a casa. Des d’una taula de fusta natural, passant per teixits de fibres com el jute i acabant, com podria ser d’altra manera, per un bon reguitzell de plantes interiors ben cuidades.

Menys és més

A l’hora de generar harmonia en un espai, la sobrietat és important. En cap cas estem parlant d’espais buits i faltats de personalitat, però opcions recarregades tampoc són el més indicat per aconseguir aquesta sensació. El minimalisme com a corrent decorador beu de l’artístic de finals dels anys seixanta i es caracteritza per la màxima simplificació i per l’eliminació d’elements superflus que no aporten.

Tanmateix, als espais minimalistes, la presència de llum és un element cabdal. Els colors clars són opcions magnífiques per captar-la durant el dia. En cas d’absència de punts de llum natural, podem fer servir miralls per repartir millor la claror. Una bona il·luminació ambiental artificial també és crucial per donar continuïtat a la sensació de benestar durant les hores de poca llum o nocturnes.

Si t’ha agradat llegir l’article sobre el Homefulness: el plaer d’arribar a casa, també et poden interessar la resta d’articles de l’apartat de consells.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp