Pànxing Digital

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Consells –

Micropigmentació oncològica

micro
A Espanya, el càncer de mama suposa el 29% de tots els càncers. Es calcula que 1 de cada 8 dones espanyoles tindrà càncer de mama en algun moment de la seva vida (segons la Societat Espanyola d'Oncològica Mèdica) i que els índexs més elevats es donen en dones a partir dels 45 anys. El dia 19 d'octubre se celebra el dia mundial contra el càncer de mama.

Quan una dona es posa malalta de càncer de mama, no només es posa malalta en el pla físic, sinó també en l’emocional i social. Comença llavors un procés llarg i dur per ella. Moltes vegades s’acaba extraient la mama on es troba ubicat aquest tumor. Això provoca molts canvis emocionals i físics que, des d’aquell moment, la dona ha d’enfrontar. Moltes vegades, haurà de comptar amb l’ajuda de professionals no només durant el procés sinó també un cop hagi finalitzat.

L’impacte que causa la mastectomia sobre la dona, produeix diferents emocions i sentiments de pèrdua, mutilació i desvaloració de la imatge corporal, entre d’altres. La pèrdua d’un pit també està associada a diverses emocions com la frustració, tristesa… El patiment emocional de les pacients es deu principalment, no només a la circumstància o esdeveniments de la cirurgia, sinó més aviat al significat que les persones li atribueixen a aquests successos. La valoració està mediada per les creences que cada individu té respecte a la imatge corporal i de si mateix i la intensitat amb la qual es viuen aquestes dependrà de les habilitats d’afrontament i de les característiques de personalitat de cada pacient.

Una de les distorsions cognitives que presenten aquestes pacients, es deuen principalment a l’atenció selectiva que tenen sobre la zona afectada (pits i pits mutilats): l’alteració de l’asimetria corporal és entesa per la majoria de les pacients com una deformitat. D’igual manera, solen magnificar la mida de les cicatrius, i això provoca creences disfuncionals relacionades amb la pèrdua de l’atractiu personal, del seu valor com a persona i de la identitat sexual.

Pensar-se deformada impedeix en moltes ocasions mantenir relacions socials adequades (la dona evita determinades situacions, com la interacció amb altres persones) i pot produir un estat d’alerta continuat sobre el seu propi aspecte, encara quan la deformitat no és òbvia per als altres. També és important identificar que la percepció de l’impacte davant la pèrdua o deformitat dels pits varia depenent de l’edat de la pacient, doncs s’ha vist que l’amenaça a l’autoconcepte de la feminitat seria més intensa en les dones joves, les quals el seu atractiu i fertilitat està en plena expansió. Hi ha dones que es consideren més boniques, atractives i en general millors persones sempre i quan tinguin uns pits intactes. No obstant, davant la mutilació es genera un important deteriorament de l’autoestima.

El suport psicooncològic és crucial perquè les pacients noves habilitats d’autoregulació emocional, cognitives i conductuals que els hi permetin disminuir els efectes d’aquests canvis corporals i així facilitar que la persona es pugui sentir més còmode amb ella mateixa i menys limitada. Les intervencions deuen enfocar-se en la modificació d’un o més aspectes dels components de la conducta humana (emocions, cognicions i conductes). Per la immensa majoria de les pacients que han passat per una mastectomia, la reconstrucció de la mama i posteriorment la creació de l’arèola amb la micropigmentació suposa una millora de la imatge absoluta proporcionant, a més, un equilibri psicològic que en moltes ocasions s’havia perdut, tornant-se a veure un cos complet. Això la conduirà, en breu, tant social com sexual completa i oblidar la malaltia que la va conduir a la reconstrucció.

La pigmentació de l’arèola es realitza un cop finalitzada la cirurgia reconstructiva i després d’haver seleccionat el color, que serà el més semblant possible al que tenia abans la pacient. Els resultats obtinguts solen ser molt naturals, cosa que sens dubte contribueix a fer que les pacients tornin a sentir-se a gust amb el seu cos. Aquesta tècnica té una gran repercussió sobre la part psicològica de la pacient, ja que reconstrueix l’arèola i el mugró. La seva vida esdevé completament diferent i la seva manera d’interactuar amb la societat també.

La pigmentació de l’arèola es realitza un cop finalitzada la cirurgia reconstructiva i els resultats obtinguts solen ser molt naturals

Amb cirurgies avançades i equips mèdics altament preparats, les dones tornen a recuperar el volum i les formes que tenien abans de l’operació. L’únic que necessiten per finalitzar tot aquest procés, serà reconstruir l’arèola i el mugró a través d’un sistema completament natural que imita una arèola i un mugró real. Gràcies als dissenys i a l’efecte 3D d’aquest treball tan preuat, es posa el punt final a tot el procés per tornar a fer que se sentin plenes i en sintonia amb el seu cos.

Si t’ha agradat llegir Micropigmentació oncològica, també et pot interessar: Primers auxilis per a un estiu segur a la Cerdanya: guía d’accidents estivals comuns

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.