Pànxing Digital

30, maig del 2024

Search
Close this search box.

30, maig del 2024

Consells –

Naturalitat aïllant

Captura de pantalla 2022-03-23 a les 11.38.09
En una comarca on el fred fa acte de presència gran part de l'any, és cabdal comptar amb materials aïllants que ens resguardin d'aquestes inclemències tèrmiques. Per aconseguir-ho, hi ha tot un seguit d'elements que en el procés de contrucció de casa nostra ho fan possible. I pels que ens preocupa el planeta, tenim solucions constructives aïllants respectuoses amb el medi ambient. Tot seguit us n'expliquem algunes.

Materials aïllants naturals

El principal i més important avantatge d’aquests materials rau en la seva naturalesa, en la procedència natural i de baix impacte mediambiental que ens caracteritzen. Generalment, la producció de les matèries primeres necessàries per desenvolupar aquests recursos es caracteritza per ser feta en un procés respectuós amb el medi ambient.

Començant pel seu cultiu, en el cas de les fibres vegetals, i acabant per la fase de manufactura, duta a terme en plantes on s’empra l’energia verda per funcionar.

D’altra banda, a diferència d’altres materials d’origen sintètic, els aïllants naturals són reciclabes i biodegradables, fet que ens ajuda a eliminar-los de manera molt més respectuosa quan la seva vida útil (molt i molt llarga) arriba a la seva fi. A més, són saludables i no incorporen cap element tòxic que pugui perjudicar la nostra inegritat física.

Tanmateix, a més de les propietats d’aïllament tèrmic, com que la gran majoria estan formats per fibres naturals aglomerades a altes pressions, aquests presenten un rendiment d’aïllament acústic molt bo. Així doncs, més enllà de resguardar-nos de les condicions climàtiques, tant fredes com càlides, també ens mantindran allunyats dels molestos sorolls de l’exterior.

El poder del suro

El suro és sens dubte un dels materials naturals més apreciat i àmpliament utilitzat en l’aïllament tèrmic e les llars. S’obté de l’escorça de les alzines sureres, que es regenera passat uns anys després de la seva recol·lecció. Després de granular-lo i d’aplicar-li un tractament específic a altes pressions, de vegades amb l’addició d’una mínima quantitat de cola, es formen panells que s’empren en l’aïllament tant de cobertes, interiors de parets i inclús solucions vistes. El suro presenta una molt bona elasticitat, cosa que el fa un element molt mal·leable i útil en mulitud d’escenaris.

La popularitat d’aquest material també s’explica per la gran quantitat de modalitats que presenta: rotlles de gruixos diversos, terres que combinen el suro amb el cautxú, revestiments d’escorça, elements decoratius i fins i tot solucions de suro projectat que ajuden a trencar ponts tèrmics.

Llarga vida al paper

Aquesta alternativa natural és potser una de les que millor capten l’essència de l’ecologia. La font principal de recursos per manufacturar panells aïllants, per exemple, és el paper reciclat: tots aquells diaris, revistes, embolcalls, capses de cartó i altres elements de cel·lulosa que entre tots reciclem correctament al contenidor blau i que superen cert nivell de qualitat.

La principal forma d’aplicació és mitjançant l’insulfat de les fibres de cel·lulosa a alta pressió per omplir els buits entre les estructures de casa nostra. Això fa que les possibles fissures que pugui haver als elements constructius quedin segellades i que l’aïllament tèrmic sigui notable. Cal destacar la seva capacitat tèrmica gràcies a la seva major densitat, molt més elevada que solucions més comunes com la llana de roca o de vidre.

La fibra més polivalent

Un dels materials més desconeguts és la utilització de les fibres de cànem. Ja des de l’inici del seu procés, el cànem només aporta avantatges. És una planta de molt fàcil cultiu, que prospera en sòls i climes diversos, amb un creixement ràpid que permet l’abastiment recurrent d’aquest material. Com que es tracta d’una planta, l’ús d’aquest material implica una captació de carboni que altres materials generen. A més, és una planta molt resistent que minimitza l’ús de pesticides i la contaminació gradual de les terres de cultiu.

Pel que fa a les propietats aïllants, són més que notables. Té un coeficient de conductivitat tèrmica molt baix, evitant així transferències de temperatura entre l’exterior i l’interior. La seva vida útil és molt llarga, ja que malgrat ser un component cent per cent vegetal, no conté cap mena de nutrient per als insectes, fet que el fa totalment resistent a l’aparició de plagues de corcs i altres insectes xilòfags. A més, és un producte natural que accepta ser barrejat amb multitud d’altres elements, fent-lo així un dels aïllaments més polivalents del mercat.

Més enllà dels materials esmentats, hi ha multitud d’alternatives naturals com poden ser l’argila, emprada des de temps immemorials, la fusta o fins i tot la llana d’ovella, que millora la seva capacitat aïllant quan es troba humida. Això no obstant, qui millor us assessorarà, però, en matèria d’aïllament, són els i les professionals de la construcció de la nostra comarca.

Si t’ha agradat llegir l’article Naturalitat aïllant, també et poden interessar els altres articles de l’apartat de consells de la nostra pàgina web.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.