Pànxing Digital

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Consells –

Que no et piquin els mosquits! Remeis naturals per mantenir-los a ratlla

mosquits
Quina ràbia que fa aquell conegut que, estiu rere estiu, reitera sempre que pot que "a mi els mosquits no se m'acosten". D'altra banda, tots coneixem a algú amb la "sang dolça" que, quan arriba el bon temps, tota mena d'insectes el piquen sense pietat. A continuació, repassem perquè ens piquen i què podem fer per evitar-ho.

Per què piquen els mosquits?

Investigacions realitzades recentment determinen que els mosquits tenen preferència per picar certes persones segons 3 factors.

1. Visió: Els insectes se senten atrets per colors cridaners. El seu instint és apropar-se a elements vistosos de la natura com ara les flors. Si un porta una samarreta de color vermell i està a un prat és més probable que el piquin que si portés una samarreta verda (com la gespa) o fosca.

2. Olor: L’olor corporal està molt relacionada amb la genètica de la persona i la flora de la seva pell. Sembla que els mosquits se senten atrets per determinats bacteris i les olors que generen; segons si hi són presents a la teva pell, els mosquits tindran més o menys predilecció per picar-te.

3. Producció de CO2: S’ha observat que els mosquits piquen més a les persones que secreten més quantitat de diòxid de carboni quan respiren.

Olis essencials repel·lents de mosquits

Els productes repel·lents de mosquits que trobem a la farmàcia inclouen una gran varietat d’ingredients. Els que tenen més evidència científica són N,N-diethil-mtoluamida, icaridina i IR35/35. En aquest article ens centrarem en els repel·lents d’origen natural.

El citronel·lol és un terpé d’alt caràcter repel·lent d’insectes, sobretot de mosquits. És un compost amb una olor cítrica que actua emmascarant olors, com hem vist abans, molt atractives pels mosquits.

La citronella, la planta que dóna nom a aquest compost, en presenta una alta concentració; és per això que s’ha fet servir tradicionalment per a repel·lir els mosquits. Els olis essencials de lemongrass, eucaliptus blau, gerani, i per desomptat de citronella, contenen altes concentracions de citronel·lol. Si es combinen aquests olis essencials, s’aconsegueix un efecte repel·lent major.

Es poden aplicar unes gotes directament a la pell (darrere les orelles, als canells i als turmells); tot i que jo sempre recomano barrejar-les amb la crema hidratant corporal o aftersun i a continuació estendre-la per la pell, ja que l’aplicació directa pot irritar les pells sensibles.

L’oli essencial d’eucaliptus blau, a més de ser repel·lent, també presenta propietats antiinflamatòries i analgèsiques, així que també estarà indicat en cas que ja es tingui alguna picada. En aquest sentit, també és d’interès l’oli essencial de lavanda spica (o espígol mascle) amb acció cicatritant i antiverí, que repara el teixit i redueix la inflamació.

Consell farmacèutic

A l’article del mes de juny es va parlar de la importància de l’aplicació de la crema sola diàriament. Primer ens aplicarem la crema solar, ens esperarem 20 minuts per garantir una correcta absorció i després ens aplicarem el producte repel·lent de mosquits. Els repel·lents mai s’aplicaran sobre la pell irritada o danyada, i mai directament a la cara: primer es dispensa el producte de la mà i posteriorment es distribueix pel rostre.

Lena – Farmacèutica especialitzada en dermofarmàcia

La Farmàcia de Martinet

Si t’ha agradat llegir l’article Que no et piquin els mosquits! Remeis naturals per mantenir-los a ratlla, també et pot interessar llegir Aquest estiu, i cada dia, protegeix-te del sol!.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.