Pànxing Digital

21, abril del 2024

Search
Close this search box.

21, abril del 2024

Consells –

Com preparar el jardí per l’arribada de la tardor

nong-v-cnNzlMNPRwc-unsplash
El mes de setembre, malgrat trobar-se quasi totalment dins l'estiu, ja ens comença a preparar per a l'arribada de la tardor. A la nostra estimada Cerdanya, el clima comença a abandonar la xafogor estival i presenta temperatures més fresques que transiten cap al fred rigorós, fet que fa que les plantes redueixin el seu ritme d'activitat. Aixxí doncs, el setembre és un bon moment per preparar el nostre jardí. Ens hi acompanyeu?

Reanimem la terra

Abans de córrer cap al nostre centre de jardineria de confiança a buscar les noves plantes de temporada de tardor, cal preparar la terra que les rebrà. Després d’una primavera i un estiu en els quals les diferents plantes del nostre jardí han treballat i crescut de valent, el substrat que les alimenta està esgotat i cal reanimar-lo. Per això, és important aplicar un bon compost o adob natural per recomplir-lo de nutrients i vida.

Els que comptem amb gespa als nostres jardines, cal que practiquem, o encara millor, que el nostre jardiner de confiança practiqui, una bona escarificació de la capa superficial. I aquest setembre especialment, ja que les altes temperatures i la falta d’aigua dels mesos anteriors han castigat durament les catifes verdes naturals dels nostres jardins.

Plantar amb visió de futur

La tardor és un bon moment per començar a planificar i executar els projectes florals. Una bona manera d’aprofitar els mesos de menys activitat és plantant a llarg termini. I aquí entren en joc els bulbs. Ens expliquem.

Els bulbs són òrgans vegetals subterranis formats per fulles carnoses i una tija molt curta, que tenen la seva activitat vegetal principalment soterrada. Els exemples més propers els trobem dins del món de l’horticultura, amb les cebes. En l’apartat de la jardineria són uns potents aliats per omplir els nostres jardins de color, i més tenint en compte les condicions que necessiten per florir: els cal un canvi de temperatura, del fred de la tardor-hivern cap a l’augment de temperatura de la primavera.

Hi ha tot un món per escollir amb diferents i acolorits resultats finals en forma de boniques flors. Així doncs, plantar els bulbs ara significa aprofitar la temporada hivernal per rebre els fruits a la primavera.

Reajustar el reg

Després de la temporada estival en la qual les necessitats de reg són abundants, cal reajustar aquesta quantitat d’aigua. Les pluges que han anat revifant la gespa i han anat hidratant el sòl, ens ajudaran a no dependre tant de l’aportació extra d’aigua provinent del reg. La gespa no necessitarà aigua diàriament i les plantes i flors no exigeixen tanta humitat per viure i mantenir-se esplendoroses.

En tot cas, però, aquest canvi en la freqüència de reg ha de ser implementat de manera progressiva i practicant una observació activa: si percebem que tant la gespa com les plantes ens demanen més aigua, donem-les-hi, d’igual manera que si veiem que el terra no pot absorbir tota la que li donem, rebaixem la quantitat de reg. Tan dolenta és la falta d’aigua com l’excés d’aquesta.

De totes maneres, com sempre us aconsellem, el millor que podem fer amb el nostre jardí és confiar la seva cura als i les professionals de la jardineria de la Cerdanya. Gràcies a ells i elles no ens haurem de preocupar per res, només de gaudir del temps tardoral i la seva màgia.

Si t’ha agradat llegir l’article Com preparar el jardí per l’arribada de la tardor, també et pot interessar llegir El jardí comestible: la unió perfecta entre estètica i funcionalitat.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.