Pànxing Digital

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Consells –

Primers auxilis per a un estiu segur a la Cerdanya: guía d’accidents estivals comuns

chica-cubriendo-cabeza-dolor-sol-mujer-sed-agua-sol-hembra-recibe-insolacion-calor-dolor-cabeza-sentirse-mal_117638-889
Durant la temporada d'estiu és essencial conèixer els primers auxilis bàsics per abordar els accidents estivals més freqüents derivats de la calor. Continua llegint per aprendre com actuar en aquestes situacions per passar un bon estiu a la Cerdanya, una regió privilegiada per gaudir de l'estiu (però que a certes hores hi fa molta calor!).

Cremades solars lleus

En cas de cremada lleu, refredeu la zona amb aigua freda durant 10-20 minuts per reduir la inflamació. Eviteu aplicar gel o quelcom congelat directament sobre la pell cremada, ja que pot causar més dany. Apliqueu una crema hidratant (idealment una loció aftersun) matí i nit els dies posteriors a la cremada per mantenir la hidratació i calmar la pell. Si apareixen butllofes a la zona afectada, no es considerarà una cremada lleu i s’hauria de procurar mantenir les butllofes intactes i acudir al centre de salut.

estiu

Insolació. vs. Cop de calor

Una insolació i un cop de calor són dues condicions relacionades amb la calor i l’exposició al sol, però tenen diferències significatives: ambdues són causades per una exposició prolongada i intensa al sol o a temperatures molt elevades, i es produeixen quan el cos no pot regular adequadament la seva temperatura i s’escalfa excessivament. Quan hi ha una insolació la pell està calenta i vermella, hi ha una sudoració excessiva, confusió, nàusees… Si no s’aborda ràpidament es pot patir un cop de calor, que és una forma més greu d’insolació i es considera una emergència mèdica. En aquest cas la temperatura interna del cos supera els límits segurs (superiors a 40ºC) i el sistema de regulació tèrmica del cos es descompensa completament. En aquest cas hi hauria confusió severa, desorientació, pèrdua del coneixement, convulsions… Es requereix atenció mèdica urgent.

Cal desplaçar la persona a una zona fresca i ombrejada per evitar una major exposició al sol. Procureu donar aigua fresca per mantenir-la ben hidratada i refredar-la mitjançant compreses fredes o dutxes d’aigua fresca. Si és possible, eleveu les seves cames lleugerament per millorar la circulació.

estiu

Salut ocular

Amb una major difusió d’informació sobre els danys potencials causats pels raigs UV, hi ha hagut un canvi en l’actitud de la població que està prenent mesures preventives per protegir adequadament la pell de la radiació solar, però encara no s’ha pres consciència dels efectes de la radiació solar als ulls. La salut ocular també és essencial durant l’estiu, especialment en una regió com la Cerdanya, on les hores de sol són generoses i la radiació solar és intensa a causa de l’altitud de la comarca. L’exposició prolongada als raigs UV pot causar danys a la retina i augmentar el risc de desenvolupar problemes oculars com ara la cataracta i la degeneració macular. Per protegir els ulls, és imprescindible utilitzar ulleres de sol amb protecció UV adequada i de qualitat (preferiblement polaritzades). A més, és aconsellable fer servir barrets amb viseres amples per ajudar a reduir l’exposició directa al sol i afegir una capa addicional de protecció.

Gaudiu del bon temps i de les activitats a l’aire lliure però sempre amb precaució (evitant exposició solar excessiva) per gaudir d’un estiu sa i plaent a aquesta magnífica comarca.

estiu

Font: Lena de Pons/Farmacèutica especialitzada en dermofarmàcia

Si t’ha agradat llegir l’article Primers auxilis per a un estiu segur a la Cerdanya: guía d’accidents estivals comuns, també et pot interessar llegir Blau mortal.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.