Pànxing Digital

24, maig del 2024

Search
Close this search box.

24, maig del 2024

Consells –

Vehicles híbrids: el millor de cada món

marc-heckner-FVNuq6YQwps-unsplash
Des de fa uns quants anys, les opcions de mobilitat personal respectuoses amb el medi ambient s'han multiplicat. Vehicles elèctrics, de gas o d'hidrogen acabaran monopolitzant el parc automobilístic mundial, però aquest avenç és lent. Mentre això no ocorre, una de les millors alternatives al cotxe de combustió convencional és el vehicle híbrid. A continuació us expliquem què són i els avantatges i inconvenients que presenten.

Cooperació motriu

En essència, un vehicle híbrid és aquell que compta amb dos o més motors de diferent naturalesa que tenen l’habilitat de treballar de manera independent al mateix temps que poden fer-ho junts. És precisament aquesta habilitat de cooperar la que els fa tan interessants.

En funció de la situació de conducció en la qual ens trobem i el nivell d’exigència que li demandem al nostre vehicle, els motors actuaran d’una manera o altra. Generalment, en el moment de l’arrancada s’empra el motor elèctric, més eficient en aquestes situacions. En escenaris de demanda és el motor de combustió el que entrega tota la seva potència, assistit per l’elèctric.

Electricitat de doble sentit

Una de les característiques que fa únics aquests vehicles és la capacitat que té el motor elèctric d’aprofitar la inèrcia del vehicle i la força de frenada per recarregar la bateria que l’alimenta. Els motors elèctrics funcionen bidireccionalment, essent capaços d’entregar potència i d’invertir-se per recuperar o produir electricitat per abastir les seves bateries.

La frenada també esdevé un moment generador d’energia. Amb els sistemes convencionals, aquesta energia es dissipa en forma d’escalfor quan s’accionen els frens. En la majoria de vehicles híbrids s’aprofita al màxim aquesta energia incorporant sistemes de frenada regenerativa que abasteixen les bateries.

Tres opcions

Dins del món de l’automoció els cotxes híbrids els podem classificar en tres tipus: els cotxes híbrids convencionals, els microhíbrids i els endollables. Al primer cas corresponen els que ja hem esmentat: vehicles amb dos motors, un de combustió i un elèctric, que poden treballar independentment o de forma conjunta.

Els del segon grup arrosseguen amb ells certa polèmica. Malgrat que actualment estan dins de la mateixa consideració energètica i de protecció mediambiental que el seu germà híbrid convencional, no acaben de ser ben bé el mateix. Ens expliquem. Els microhíbrids no compten amb un motor elèctric capaç de moure el cotxe, sinó que equipen un seguit de components elèctrics que ajuden en moments puntuals, recuperen energia de la frenada i proporcionen l’efecte “navegació a vela”, desconnectant el motor de combustió quan desaccelerem i ajudant a la inèrcia a fer la seva feina.

Per últim trobem els híbrids endollables, i el seu nom no enganya. Els dos predecessors també compten amb bateries que emmagatzemen energia, però els endollables en munten de molt més potents i amb més gran capacitat, fet que els permet recórrer molta més distància funcionant en elèctric al mateix temps que desenvolupen acceleracions i potències notablement majors.

Avantatges i inconvenients

Un dels principals avantatges que presenten els vehicles híbrids és l’estalvi de combustible. En comptar amb un motor elèctric, la despesa és significativament menor, i per extensió, podem fer més quilòmetres amb el nostre cotxe. El desgast del motor de combustió també és menor i, per tant, les possibilitats d’haver de passar pel taller per culpa d’aquest es veuen reduïdes. A més, si hem d’entrar sovint a ciutats o zones on el trànsit de vehicles contaminants està regulat, no tindrem cap problema en fer-ho.

Per contra, el principal inconvenient és que continuen contaminant. Sí, ho sabem, en cap cas contaminarà tant com un vehicle convencional, però la nostra exigència mediambiental ens obliga a considerar-los encara com a un vehicle que contamina, encara que sigui en menor grau. És cert també que fins que els vehicles cent per cent elèctrics no estiguin a l’abast de tothom, tant pel que fa al preu com el quilometratge d’autonomia que ofereixin, els híbrids són la millor opció per als que ens preocupa el medi ambient.

Si t’ha agradat llegir l’article Vehicles híbrids: el millor de cada món, també et pot interessar llegir els articles de l’apartat de motor de la nostra pàgina web.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.