Pànxing Digital

30, abril del 2025

30, abril del 2025

Consells –

Veterinaris en lluita: per una regulació justa que protegeixi la salut animal

iStock-518279157

Serveis Veterinaris de la Cerdanya exposa els efectes que està tenint el Reial decret 666/2023 en el dia a dia de la professió veterinària. Amb aquest text, el col·lectiu comparteix la seva visió sobre els principals canvis normatius i les implicacions que poden tenir per a la salut animal i la seva tasca assistencial.


Volem compartir amb la ciutadania la preocupació profunda que estem vivint el col·lectiu veterinari arreu del territori. Ens trobem en un moment molt delicat, on una nova normativa estatal —el Reial decret 666/2023— està tenint conseqüències greus sobre la nostra professió i, el més preocupant, sobre la salut i el benestar dels animals.

Aquest Reial decret, tot i tenir una intenció inicial de control, està provocant una burocratització excessiva i una limitació del nostre criteri professional, que és essencial per poder actuar de manera ràpida, eficaç i segura en el tractament dels pacients.


❗ Quins són els problemes que ens trobem amb aquesta nova regulació?

Pèrdua d’autonomia professional

La nova normativa imposa criteris molt estrictes sobre com, quan i amb quins medicaments podem tractar els animals. Aquesta rigidesa fa que el criteri clínic del veterinari, basat en la formació, l’experiència i el coneixement del pacient, quedi en un segon pla.

Burocràcia desmesurada

S’exigeixen registres digitals diaris molt detallats, i qualsevol petit error pot comportar sancions econòmiques desproporcionades. Això ens obliga a destinar molt de temps a tasques administratives que no aporten valor clínic i ens resten hores d’atenció als animals.

Obstacles per a la dispensació de medicaments

Ara mateix, els veterinaris ens trobem amb una normativa molt més restrictiva que abans pel que fa a la dispensació de fàrmacs. Ens han prohibit la venda de medicaments en general des de les nostres clíniques, i queda totalment prohibit receptar i/o vendre antibiòtics a animals que no hàgim visitat prèviament.

Això complica molt la nostra feina, especialment en zones rurals com la nostra, on l’accés a farmàcies veterinàries pot ser molt limitat. A partir d’ara, la venda de medicaments s’haurà de fer exclusivament a través de farmàcies autoritzades.

Fiscalitat injusta

Els serveis veterinaris estan gravats amb un 21% d’IVA, com si fossin un luxe. Considerem que cuidar la salut dels animals, que sovint formen part de la família, no pot estar sotmès a un impost tan elevat. Això també afecta la capacitat de moltes famílies de poder accedir a serveis veterinaris bàsics.


🤝 Demanem comprensió i suport

Els veterinaris som, abans que res, professionals sanitaris. La nostra prioritat ha estat, és i serà sempre la salut i el benestar dels animals. Aquesta normativa, lluny d’ajudar-nos a millorar, ens limita, ens estressa i ens allunya del nostre propòsit: cuidar.

Entenem que potser alguns canvis en el servei que oferim us poden sorprendre o incomodar, però us demanem paciència i empatia.

Estem fent tot el possible per adaptar-nos a les noves exigències mentre lluitem, col·lectivament, per una reforma que realment sigui beneficiosa per a tothom.

Per això, volem agrair el suport de totes aquelles persones que entenen la situació i ens acompanyen en aquesta lluita. Estem convençuts que, amb la força del col·lectiu i el suport de la comunitat, podrem impulsar els canvis que els animals —i els que en tenim cura— mereixem.

Gràcies per la vostra comprensió i per ser part d’aquesta causa.

Serveis Veterinaris de la Cerdanya

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp