Pànxing Digital

19, juny del 2024

Search
Close this search box.

19, juny del 2024

Cultura –

Carnestoltes: la festa més poca-solta

f87ded5e4d4df018eb2f8408a972a0ab.jpg
Sa Majestat el rei Carnestoltes tornarà a presidir la festa més poca-solta del calendari. A finals de febrer, la rauxa, la disbauxa i la transgressió envairan les places i carrers de la Cerdanya, des de Dijous Llarder fins a Dimecres de Cendra. Diu la tradició que deixarem enrere el fred i els mals auguris per encetar una nova etapa farcida de força i energia. Per intentar-ho no quedarà i cremarem el Carnestoltes per cridar a la bonança. Com passa arreu, l’enterrament de la Sardina marcarà el punt i final a una setmana de sana bogeria.

Personatges estrafolaris, disfresses histriòniques i sàtira són ingredients imprescindibles en tota bona festa carnavalesca. Sovint són pocs elements els que diferencien les unes de les altres, però hi ha tradicions molt arrelades a cada territori que mereixen ser viscudes i explicades.
 
Els nen són, en el cas de la Cerdanya, l’element diferenciador del Carnestoltes cerdà. Diu la tradició que amb l’inici del període carnavalesc, Dijous Llarder, els nens i nenes del pobles de la Cerdanya surten disfressats per recollir la Rostita per les cases i botigues. Preparen un gran àpat a l’escola i demanen menjar de tot tipus al ritme de la tradicional tornada:
 
“Aquí portem la cistella,
poseu-hi el que vulgueu
i quan estigui ben plena,
us direm gràcies i adeu”
 
Un altre tret diferenciador del Carnaval de la Cerdanya es troba a Bellver. Des de fa ja disset anys, el municipi ha recuperat el seu Carnestoltes tradicional, una festa prohibida i censurada durant el franquisme i que va quedar en l’oblit després de la transició. Els personatges, músiques i balls del Carnestoltes tradicional tornen a girar de nou a Bellver, amb més força cada any. El Cenrers, els Cornuts, l’Home del Bosc, el Notari i la Porquera ballaran sense aturador al ritme del Burricoti el Tio Fresco, i tampoc hi faltarà l’escena del Casament de l’Espingueri.
 
Un altre dels carnestoltes tradicionals de la comarca és el d’Alp, amb un farcit d’actes al Palau d’Esports, amb el concurs de disfresses o la desfilada infantil, però entre els que sobresurt l’escudella popular. Enguany arriba ja a la 24a edició, una alternativa molt nostrada a la gastronomia carnavalesca ideal per combatre el fred.
 
I és que no hi haurà poble que es quedi sense les tradicionals rues, mascares, disfresses o versots, ni sense la botifarra d’ou o la coca de llardons.

 
Aquí podeu consultar tots els actes de carnestoltes que s'organitzaran a la comarca: PROGRAMA CARNESTOLTES

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.