Pànxing Digital

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Cultura –

Deu anys de la màgia del Kursaal

3edddbcebcebb8e886af44b12182893e.jpg
Fa poc més de 20 anys, prop de 900 manresans van comprar una entrada anticipada per a la reobertura del Teatre Kursaal, prevista per deu anys més tard. No gaires s’imaginaven que arribaria a ser el referent de l’escena catalana en què s’ha convertit però són molts els que se l’han fet seu. Per celebrar el desè aniversari, hi haurà una gala per als més menuts de la casa i una altra per als grans, així com la projecció d’un documental sobre la singular història de la recuperació i gestió del teatre. 

El Teatre Kursaal està de festa. El 20 de febrer farà exactament deu anys que va tornar a aixecar el teló gràcies al suport dels manresans i a l’empenta de l’associació El Galliner, l’actual gestora. En només una dècada ja és un referent de les arts escèniques catalanes per on cada any passen 80.000 espectadors.
 
El Kursaal, impulsat per Andreu Cabot i Puig i dissenyat per Josep Firmat i Serramalera, va aixecar el teló per primera vegada el 1927 al centre d’una Manresa burgesa i alhora proletària. Els rics industrials i els treballadors de les fàbriques s’hi donaven cita per veure pel•lícules mudes acompanyades en directe pel Quinteto Kursaal però també teatre, òpera, sarsuela i concerts de música. 
 
El teatre no només va ser testimoni dels avenços cinematogràfics sinó que també va ser escenari de moments importants de la ciutat en el terreny cultural, social i polític. La sala, però, es va començar a buidar a partir dels anys setanta i el 1988 s’hi va fer la darrera representació. Sense ús ni manteniment, l’interior es va anar degradant per la humitat i el temps, per bé que el pati d’accés i els porxos es van seguir utilitzant.
 
El 1995 va néixer l’associació cultural el Galliner amb l’objectiu de posar fre a la degradació amb el suport dels manresans, a qui va ensenyar el deteriorament de l’edifici amb una visita guiada en què actors, músics i acròbates van omplir de vida l’espai. Prop de 900 ciutadans van comprar una entrada de 2.000 pessetes per a l’espectacle inaugural del teatre, previst per a una dècada més tard. L’entitat, a més, assumir la gestió de la programació del Teatre Conservatori de Manresa.
 
Amb un any de retard, el 20 de febrer del 2007, la vigília de la Festa de la Llum, el renovat Teatre Kursaal va aixecar de nou el teló amb una sala gran amb 800 butaques i una de petita, polivalent, amb 200. Més de 4.000 persones van assistir a les cinc representacions que es van fer. I es que és un equipament que tothom se’l sent seu.
 
El 20 de febrer, el dia en què el Kursaal compleix el seu desè aniversari (21.30h), el Mag Lari oficiarà de mestre de cerimònies de ‘La màgia del Kursaal’ (15€), una nit plena de màgia, música, dansa i moltes sorpreses. Els més petits de la casa podran participar de la celebració el diumenge 12 a les 18h amb la Gala Petit Kursaal (10€). Un altre dels plats forts serà la projecció del documental ‘Tu ets la màgia del Kursaal’ que, com no podia ser d’una altra manera, és una realitat gràcies al micromecenatge.
 
Les entrades, d’entre 6 i 30 euros, per a l’estrena, el dimarts 14 (21h), i les projeccions que es faran dimecres 15 (18 i 20h) serveixen per finançar el documental. La diferència de preus es deu a si es vol només veure el documental, sortir també als crèdits, aconseguir una còpia o, fins i tot, finançar una rajola del pati del Kursaal.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.