Pànxing Digital

14, desembre del 2024

Search
Close this search box.

14, desembre del 2024

Cultura –

El retorn de la vinya

8e9782eb5c3b4e51b8ee1ddd7e8f9f4a.jpg

Abans que la plaga de la fil·loxera fes de les seves, la Cerdanya i l’Alt Urgell eren clars productors de vi. No es tractava d’uns vins de gran qualitat, més aviat eren verdosos, però es consumien localment i també s’exportaven a Andorra, en quantitats més que notables.

Però la fil·loxera va acabar amb tot això i va donar pas a un nou model de cultius, en aquest cas, el dels prats de dall i l’explotació de vaques de llet. Però ara, amb el canvi climàtic, sembla que tornem una mica als orígens.
 
Des de fa més d’una dècada, a la Cerdanya hi ha diverses provatures amb vinyes experimentals que han començat a funcionar ja amb vins comercials amb un cert èxit. I sembla que la cosa anirà a molt més, ja que entre la crisi del sector agrícola-ramader i el canvi climàtic, el cultiu de la vinya pot ser una bona opció de futur.
 
No és un cas únic. Alguns cultius o fins i tot determinats arbres fruiters es podran adaptar al canvi de les condicions climàtiques que es preveuen a mitjan i finals del segle XXI a tot el món i especialment a la Cerdanya.
 
D’aquesta manera, aquell paisatge tan espectacular que trobem anant per l’N-260 cap a la Seu, passant pel Pont de Bar, amb les antigues feixes de murs de pedra seca a la muntanya que antigament estaven plantades de vinya, podria reviure.
 
També la plana cerdana podria veure’s transformada paisatgísticament per la presència de nous cultius, com és el cas de la vinya. Tot problema és alhora una oportunitat.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp