Pànxing Digital

13, juny del 2024

Search
Close this search box.

13, juny del 2024

Cultura –

Ja és a la venda el Calendari dels Pagesos pel 2020

56fdb842f2458bf675da9c35c277e43a.jpg
El Calendari dels Pagesos de 2020 ja és, un any més, a llibreries i quioscos. 

L’almanac arriba als 159 anys d’història en els que la informació agrícola, astronòmica i cultural han estat denominadors comuns. La que és la publicació en català que fa més anys que s’edita de manera ininterrompuda, des de 1861, inclou també articles d’actualitat; un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions; un calendari de fruites i verdures en la seva temporada de recol·lecció; el santoral, i les dates de les fires, mercats setmanals i festes majors de tots els municipis de Catalunya. També hi ha poesies, consells, dites populars i reflexions i el Judici de l’Any, amb el més destacable que ha succeït durant el darrer any.
 
A més de les seccions i continguts habituals, el Calendari dels Pagesos de 2020 conté un nou al·licient, un pòster de plantes aromàtiques i medicinals. Entre els temes d’actualitat que s’hi inclouen hi ha un reportatge dedicat a l’any de traspàs, com ho serà el 2020.
Aquesta particularitat dels anys que sumen 366 dies, en lloc dels 365 habituals, va ser establerta pel papa Gregori XIII, assessorat per un grup d’astrònoms.
 
El tomàquet, l’oli d’oliva verge, el Parc de les Olors, el rellotge de pèndol o les representacions de pagès en l’art romànic són altres dels temes destacats d’aquesta edició.
 
A nivell gràfic, un dels al·licients del Calendari dels Pagesos és la Roda Perpètua, que es reprodueix a la portada. Ideada pel frare Domènec Varni, i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del temple de Perpinyà, el 1617, la Roda Perpètua pronostica quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils o molt estèrils en relació al cultiu. 
 
Un altre dels elements gràfics que formen part de l’ADN d’aquest calendari són els gravats de l’il·lustrador Ricard Opisso, que va ser aprenent i col·laborador d’Antoni Gaudí, dibuixant costumista i satíric de ‘L’Esquella de la Torratxa’, ‘Cu-Cut!’, ‘La Campana de Gràcia’ o ‘En Patufet’.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.