Pànxing Digital

2, juny del 2023

2, juny del 2023

Cultura –

Josep Maria Piguillem i Llorenç

45b59bd4d1ededc7bfb058712ebe60b2.jpg
La vall de la Cerdanya compta amb un patrimoni literari formidable, desconegut per molts de nosaltres. Ràdio Puigcerdà ofereix cada dilluns a les 18h l’espai radiofònic Cerdanya Literària, on descobrim de la mà d’escriptors cerdans la literatura de la nostra comarca a partir de les obres, llegendes i poesies dels autors locals.

En aquest programa Paco Riera entrevista al professor emèrit d’Història de la Filosofia i escriptor ceretà Josep Maria Piguillem i Llorenç, nascut a Puigcerdà i amant de la Cerdanya. Autor, entre altres llibres, d’una col·lecció editada i escrita per ell: “Puzles filosòfic-pedagògics per a no-doctes”, que compta amb dues edicions: Empirisme. Bacon. Locke. Hume i Kant. 
 
De la mateixa col·lecció, l’autor presenta el nou llibre Racionalisme, que profunditza sobre els filòsofs més importants dels últims anys i representa una síntesi entre les dues grans tendències: l’empirisme i el racionalisme. Per a Kant, la síntesi entre els racionalistes i els empiristes sorgia de la idea que el coneixement ha de ser cert, fruit d’una experiència sensible.
 
Josep Maria Piguillem ha donat classes d’Història de la Filosofia a gairebé totes les escoles de Cerdanya i, tot i estar jubilat, continua amb la intenció d’instruir en la ciència que ell tant adora: la filosofia. 
 
Els racionalistes havien fomentat la idea que les persones tenen un esperit o una raó de pensament sobre el que és material. Com Descartes, que ja feia la divisió entre el res extensa, allò material, i el res cogitans, allò en què pensa l’home.  
 
Sobre l’època actual, Piguillem s’expressa així: “Està tot enfocat a la pràctica, vivim una època empirista, de tocar les coses i no pensar”. El professor ha procurat ensenyar els seus alumnes a partir d’un autor de pensament actual, per després buscar les arrels d’aquell pensament i aconseguir fer de l’ensenyament de l’assignatura, que li sembla que no està tan valorada com abans, un camí d’aprenentatge entretingut i profitós. Kant resol el dubte dels empiristes i del que és sensible utilitzant la raó pràctica, la de la voluntat, facultat molt importat per a l’home. 

 

Aquí teniu l'àudio complet de l'entrevista: 
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.