https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

14, setembre del 2024

Search
Close this search box.

14, setembre del 2024

Cultura – Maresme

Museus sorprenents al Maresme

Maresme
calella
L’activa història dels municipis del Maresme ha donat com a resultat l’existència d’un nombre important de museus, alguns dedicats a especialitats molt curioses, com el Museu del Càntir a Argentona o el Museu Marès de la Punta a Arenys de Mar. 
Alguns d’ells es troben en edificis d’interès notable des del punt de vista arquitectònic, com el Museu Municipal d’Estampació Tèxtil de Premià de Mar, que ocupa l’edifici modernista de l’antiga fàbrica de gas.

I és que sabíeu que al Maresme podeu veure més de 4.000 exemplars de càntirs? O les úniques dues reconstruccions del país de premses de vi tal com eren i just on eren fa 2.000 anys? En aquest article podreu veure un recull dels museus més originals de la nostra comarca, tots ells amb un tret que els fa característics i que de ben segur no us deixaran indiferents!

Museu de l’Estampació de Premià

El museu de Premià de Mar és l’únic museu a l’Estat espanyol especialitzat en l’estampació tèxtil. Ofereix visites guiades per a grups a les exposicions “L’estampació tèxtil” i “L’arqueologia de Premià” i durant l’any també organitza exposicions temporals. L’obrador del museu ofereix activitats per a tots els públics amb una àmplia oferta didàctica i de lleure que comprèn tallers relacionats amb el tèxtil i altres oficis artesans.

museu

Col·lecció de Fauna Vertebrada Jordi Puigduví.

La Central és un centre d’informació del Parc del Montnegre i el Corredor on hi ha una petita col·lecció d’ocells naturalitzats. Des del centre s’organitzen diverses activitats relacionades amb la natura: xerrades, tallers, cursos d’ornitologia, passejades guiades, projeccions, etc. També s’hi poden trobar publicacions i informació sobre els itineraris que transcorren pel parc natural i els entorns d’Arenys de Munt.

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Amb un petit espai museïtzat es presenta el tema de l’explotació vitivinícola en època romana i la seva cultura del vi que desenvolupen en la visita guiada al Parc arqueològic del celler romà de Vallmora de 3.400 m² . Conté també les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren i just on eren fa 2.000 anys.

Museu del Turisme Calella

El museu del turisme és un modern equipament cultural que té com a objectiu principal compartir d’una manera visual i atractiva la història del turisme i els seus efectes socioculturals i econòmics.

Es tracta doncs d’un espai per fomentar la cultura i el turisme, que ofereix diverses activitats educatives i pedagògiques pensades per a diferents públics així com visites escolars. El museu es divideix en diferents espais: la sala del Turisme, que fa un recorregut des de la preparació del viatge fins a la finalització de l’experiència, passant per la sala polivalent on es fan les exposicions temporals i, finalment, la sala de Calella, que se centra en la història del municipi i la gran revolució que va significar l’arribada dels primers turistes a la ciutat.

Museu Mollfulleda de Mineralogia

El Museu Mollfulleda de Mineralogia d’Arenys de Mar va ser fundat l’any 1988 gràcies a la donació de Joaquim Mollfulleda i Borrell.

El Museu conserva una important col·lecció de minerals fruit de l’afició de Joaquim Mollfulleda i Borrell per la mineralogia, però també gràcies a l’aportació d’un gran nombre de col·leccionistes que han donat els seus exemplars, d’entre els quals cal destacar a Joaquim Folch i Girona, la col·lecció del qual és considerada una de les més importants del món.

El complex està dividit en diverses sales on s’exposen els minerals i les seves característiques, així com una sala dedicada a la mineralogia de Catalunya i a l’evolució de la mineria catalana.

Museu de la Mina Vella de Vilassar

Can Eudald és la seu del Museu de la Mina Vella. Es tracta d’un antic molí hidràulic construït el 1806, que ha estat restaurat i condicionat com a museu. La visita s’inicia on hi ha l’Estació Meteorològica, i abans d’entrar a l’edifici es pot observar com arriba l’aigua dels pous i de les mines. A dins del museu hi trobem cinc sales, on s’exposa la col·lecció permanent, i on podem veure la història de la companyia d’aigües, la construcció dels pous i les mines, l’antic molí hidràulic i la mina desguàs, actualment seca.

El museu està dotat d’una biblioteca especialitzada en tots els temes relacionats amb l’aigua, així com l’arxiu històric de la Mina Vella.

Museu de Can Marfà Gènere de Punt

Can Marfà és l’espai expositiu del Museu de Mataró que està dedicat a la indústria del teixit de punt, l’activitat industrial que s’identifica amb la ciutat. Està ubicat en una de les naus de l’antiga fàbrica Marfà, la més important de l’Estat espanyol en gènere de punt abans de 1936.

Es tracta d’un conjunt industrial de l’últim terç del s. XIX, format per dues naus de planta baixa i dos pisos cada una. La primera planta acull l’exposició de referència, i a la segona planta hi trobem la programació d’exposicions temporals, l’espai didàctic i la sala d’actes, on es duen a terme activitats i tallers sobre la història de la indústria, la tècnica, el disseny i la moda.

Museu del Càntir

El Museu del Càntir d’Argentona és una institució pública de l’Ajuntament d’Argentona, gestionada per un Patronat Municipal que conserva i exposa una col·lecció de més de 4.000 atuells per a l’aigua, la majoria d’ells de terrissa tradicional.
 
Aquests exemplars van de l’Edat de Bronze a Picasso, procedents sobretot de Catalunya i l’Estat espanyol, però també s’hi poden trobar exemplars d’altres països com Portugal, França, Itàlia, Marroc, Mèxic i Perú, entre d’altres. 

Anualment, coincidint amb la Festa del Càntir, el Museu organitza també la Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa amb l’objectiu de difondre i mantenir la terrissa tradicional.

Fundació Palau

La Fundació Palau es va inaugurar l’any 2003 amb l’objectiu de conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre.
 
Josep Palau i Fabre va ser un poeta que també va conrear diferents disciplines artístiques com ara la poesia, el teatre, l’assaig i la narrativa, i va ser un dels màxims especialistes en l’obra del pintor Pablo Picasso amb qui va mantenir una bona relació durant els seus darrers anys de vida.
 
La Fundació exhibeix de forma permanent les seves obres, així com obres de Picasso a la sala Estimat Picasso, que integra un important fons documental i bibliogràfic del pintor.
 
També s’hi fan exposicions temporals i itinerants, recitals poètics, musicals, conferències i altres activitats sempre al voltant de la creació artística.

Museu Marès de la Punta

El Museu d’Arenys de Mar va obrir les portes el 13 de març de 1983, i l’espai ha anat creixent amb la donació i l’adquisició de peces de punta que l’han convertit en un museu de referència a Europa.
 
En les seves sales es pot fer un recorregut per la història de les puntes, un element essencial en la moda i els aixovars que neix a Venècia a finals del segle XVI i s’estén ràpidament per tot Europa. Al Museu podreu contemplar treballs des de finals del segle XVI fins a l’actualitat distribuïts segons la procedència i la tècnica: colls, mocadors, ventalls, mantellines, xals…
 
Dins el Museu Marès de la Punta també es pot trobar una sala dedicada a la història d’Arenys de Mar, amb objectes procedents de l’antic Museu Municipal Fidel Fita, que ens parlen de la seva història des de les troballes del poblat ibèric de la Torre dels Encantats fins a la Guerra Civil.

Font: Consorci de Promoció Turística del Maresme

Si t’ha agradat llegir Museus sorprenents al Maresme, també et pot interessar llegir Descobreix la cultura del Maresme a partir de rutes gamificades.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.