Pànxing Digital

21, juny del 2024

Search
Close this search box.

21, juny del 2024

Cultura –

Parlant del temps

31a84944b914e2e5450b567ce21dd2e9.jpg

Els catalans som molt donats a parlar del temps i no en va un dels programes que més audiència té és el de les prediccions meteorològiques i els cerdans no som gaire diferents en aquest aspecte i el temps d’hivern a la Cerdanya és força interessant.

D’una banda, tenim les esperades nevades, que poden ser de molts tipus, però bàsicament de dos: les que provenen d’un front del nord o les llevantades, que donen neus de diferent tipologia.
 
Després tenim les tempestes de neu, que són una combinació de neu i vent molt fort, que sol deixar congesteres, de vegades d’uns quants metres d’alçada. Recordo de petit algunes nevades mítiques, on podies passar per la N-260 (llavors C-1313) caminant entre dues parets de neu per la zona del pla de Mala Mort, coneguda també com la recta del Golf.
 
El vent també sol ser força present a l’hivern, generalment de component nord (tramuntana o carcanet). Però té una altra característica: de vegades el vent humit s’enfila per la muntanya i es resseca. Llavors descendeix i s’escalfa. Aquest fenomen es coneix com a efecte Föhn i es dona de vegades a la Cerdanya.
 
L’efecte Föhn és important perquè sembla que pot alterar el comportament dels animals i de les persones. De fet, a Suïssa es considera que el Föhn és un atenuant quan es cometen crims sota aquest fenomen.
 
Els cels són un espectacle, ja que solen estar molt nets. Les cues de front ens porten uns núvols alts i prims formats de cristalls de gel, anomenats cirrus –que poden tenir diferents morfologies- i que ens mostren unes postes de sol espectaculars, amb tons ataronjats, rosats i morats.
 
També hi contribueixen uns núvols habituals d’aquesta època de l’any, els altocúmuls lenticulars (els que tenen forma d’ovnis, per entendre’ns), que estan formats per diverses capes per acció del vent i que també donen unes postes de sol magnífiques, amb les seves tonalitats vermelloses, morades i grisenques.
 
I la clàssica pregunta que es fa tothom: s’ha tornat boig el temps? És cert això del canvi climàtic? Sense entrar en qüestions gaire científiques, sí que es nota d’un temps ençà que neva menys, més a deshora i que han disminuït les llevantades i els dies de glaçada.
 
Això no vol dir que ja no nevi. Alguns anys, com el 2018 vam tenir copioses nevades. Altres, en canvi, deixen bastant que desitjar i forcen les pistes d’esquí a recórrer a les reserves d’aigua per fabricar neu artificial.
 
El que està clar és que continuarem parlant del temps durant molt de temps!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.