Pànxing Digital

19, juny del 2024

Search
Close this search box.

19, juny del 2024

Cultura –

Sóc de la Generació de la Igualtat: Pels drets de les dones

599fb29aa9701270b6a9ff19f1902a35.jpg

Aquest any, l’eslògan escollit per l’ONU Dones és “Sóc de la Generació de la Igualtat: Pels drets de les dones”. I és que tot i que hi ha hagut avanços en aquest camp, els canvis són molt i molt lents. 

Ara com ara, no hi ha cap país que pugui dir que ha aconseguit la plena igualtat de gènere. Les dones continuen sent infravalorades; treballen més, guanyen menys, tenen menys opcions i pateixen moltes i variades formes de violència, ja sigui en la llar, com en espais públics. A més, existeix una amenaça significativa de revertir totes les fites feministes que tant esforç ha costat aconseguir.
 
El context en què vivim fa necessari una resposta clara i contundent a favor de la igualtat i en contra de la violència  de gènere per part de les administracions i de la ciutadania.
 
Això no obstant, en aquesta ocasió l’Associació Dones de Cerdanya celebra aquest any el seu 25è aniversari de vida. Són molts anys d’il·lusions i molt temps de treball intentant donar visibilitat als drets de les dones, una tasca que no és ni fàcil ni senzilla.
 
L’Associació Dones de Cerdanya, va néixer a principis de l’any 1996, amb la finalitat d’unir a les dones de la comarca (tant de la baixa com de l’alta Cerdanya), amb un objectiu comú: lluitar per la igualtat de les dones envers els homes i ser portaveus de les problemàtiques i inquietuds de la nostra comarca.
 
En aquells primers anys, l’Associació va estar implicada en un bon munt d’iniciatives i reivindicacions socials de la comarca, com per exemple la necessitat de fer una residència assistida per a la gent gran. També, hi ha hagut col·laboracions amb entitats com la Fundació ADIS, la Creu Roja o el Consell Comarcal de Cerdanya, en el marc de campanyes com la lluita contra l’esclerosi múltiple, o la creació d’una cooperativa pel cultiu de plantes medicinals i aromàtiques de la comarca.
 
Un altre fet remarcable d’aquella primera etapa, va ser el rècord mundial, en aquells moments, de pintura ràpida fet per l’artista Joaquin Arnau de Inurria, que va arribar a pintar en un sol dia 226 obres, totes elles amb la dona com a protagonista. 
 
Aquestes obres estaven destinades a la seva venda, per poder fer una recollida de fons en suport a un projecte de dones maltractades.
 
Des d’aleshores, hem anat oferint diferents activitats, com conferències divulgatives, taules rodones i de debat, participació amb diverses campanyes de donacions, com la de donació de sang i medul·la òssia impulsada per una família de Puigcerdà que té una filla afectada de leucèmia, o la de donació de cabells de la puigcerdanesa Belén Otero, a l’ONG Mechones Solidarios, que recull cabell per fer perruques per les dones amb càncer i sense recursos.
 
Ara bé, sense dubte, l’acte que més implicació ha tingut i té, que any rere any hem anat organitzant sense interrupcions, és el sopar festiu de dones que es fa el mateix dia 8 de març al Park Hotel de Puigcerdà. És un sopar en què participen una gran quantitat de dones de Cerdanya i la veritat, ens ho passem d’allò més bé. Moltes de nosaltres esperem aquest acte amb molt d’entusiasme. Durant el sopar, també fem un sorteig amb tots els regals que amb anterioritat ens han donat els comerços, bars i restaurants de la comarca que col·laboren amb l’Associació.
 
Avui també, és fonamental recordar a totes les persones que han passat per l’associació durant aquests 25 anys: el seu treball, la seva implicació, la voluntat de transformació i el convenciment que és possible una societat igualitària.
 
Per acabar vull expressar que seguirem treballant perquè el millor encara està per arribar, però tot això no seria possible si fa 25 anys l’Anna Pallé -primera presidenta de l’Associació- no hagués encapçalat la seva creació. 
 
Gràcies a totes i a tots els que heu fet i els que hem fet possible aquests 25 anys. Esperem poder sumar més forces per continuar lluitant contra la violència de gènere i per la igualtat de drets. La lluita diària és necessària.
 
Podeu consultar tots els actes relacionats amb el Dia de la Dona que se celebraran a la Cerdanya: aquí
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.