Font: SYMBIOUM – Mª José Cortada – Nutrició ortomolecular
La qualitat dels olis depèn molt d’on han crescut les plantes que s’utilitzen, com han estat recollides o les tècniques d’extracció d’aquests
Els olis essencials són una poderosa arma que ens proporciona la natura per lluitar contra una gran quantitat de mals. No obstant però, són uns elements que s’han de fer servir amb moderació i tenir en compte un seguit de precaucions que us detallem a continuació. Avui, aromateràpia: els olis essencials.
Que és un oli essencial?
És la fracció olorosa volàtil que s’extreu d’un vegetal. És el perfum concret d’una planta i es pot extreure de diferents parts d’aquesta (fulles, flor, escorça, fusta, pell…)
Cal pensar que les plantes sobreviuen gràcies als seus olis essencials, amb els quals atrauen els insectes pol·linitzadors, es protegeixen de les cremades solars, dels depredadors, de les malalties i també es curen gràcies a ells. Així, podem afirmar i està comprovat per gran quantitat d’estudis i experiències, que els olis són uns potents antisèptics, antivirals i antiinfecciosos i no oblidem els poders que tenen també com a cicatritzants, antihemorràgics, digestius, reguladors del sistema immune i hormonal, mobilitzen greixos i reforcen vasos sanguinis. Són realment meravellosos, però cal anar amb compte perquè també ens poden fer mal si el seu ús no és correcte. De fet, alguns d’ells han de ser formulats per experts.
Quina és la diferència entre aromateràpia i fitoteràpia?
La fitoteràpia és la medicina amb plantes i es presenta de diverses formes, tot i que amb limitacions, ja que totes les preparacions només poden incloure la part de la planta soluble en aigua, alcohol o en algun cas glicerina. L’aromateràpia és una part de la fitoteràpia, ja que també tracta de sanar amb les plantes, però aquesta, com ja hem comentat abans, utilitza la part volàtil de les mateixes i encara que algunes són totalment inofensives en forma de càpsules o tisanes, en oli essencial poden ser tòxiques. L’extracció és delicada, laboriosa i concentrada. S’extreuen per destil·lació, pressió o extracció amb dissolvents (absoluts). Aquests últims s’utilitzen en cosmètica i no en tractaments terapèutics.
La qualitat dels olis depèn molt d’on han crescut les plantes que s’utilitzen, com han estat recollides, tècniques d’extracció, etc. I si són Bio, millor que millor. I sobretot, cal tenir en compte que existeixen olis falsos o sintètics. Un oli essencial ha de ser 100% natural o si no val més no fer-ne ús.
Per últim, remarcar que els olis essencials són potents i cal vigilar amb els nens, amb persones amb altres tractaments, parant especial atenció a persones epilèptiques, les embarassades i en lactància.
Exemple de la farmaciola dels nens
AE camamilla: Sortida de les dents, crisis nervioses
AE llimona: Mareig al vehicle
AE sempreviva: Cops, morats…
AE espígol: nerviosisme, insomni, prevenció dels polls, cremades, irritació de la pell
AE ravintsara: Infeccions ORL, febre
Exemple de la farmaciola dels adolescents
AE alfàbrega: To cerebral
AE llorer: Confiança als exàmens
AE marduix: Antiestrès
AE menta piperina: Fatiga als exàmens
Si t’ha agradat llegir l’article Aromateràpia: els olis essencials, també et pot interessar llegir 7 nutrients per a un cervell sa.