Pànxing Pirineus

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Eco – Pirineus

L’interès per ser pastor segueix creixent any rere any

Pirineus
foto_3622348
Més d'un 60% dels 202 alumnes que han passat per l'Escola de Pastors es dediquen al sector

Quinze alumnes han començat aquesta setmana les classes a l’Escola de Pastors de Catalunya, ubicada a Enviny, al Pallars Sobirà. Des del 2008 s’han format 202 alumnes en aquesta escola, i d’aquests, 186 – més del 60,4% – es dediquen professionalment al sector primari i un 18,9% està en procés de fer-ho. Tot i aquest interès creixent per ser ramader o pagès, l’Escola posa de manifest que hi ha una manca de relleu generacional a les explotacions. En aquest sentit, remarquen que hi ha gent, que no prové de tradició pagesa, que vol ser aquest relleu però té dificultats per accedir a la terra.

La demanda a l’Escola de Pastors des de la primera edició supera l’oferta de places. En aquesta edició es van rebre 50 sol·licituds per accedir a les 15 places que s’oferien.

Testimoni d’alumnes pastors

Franka Mittendorf, alumna de l’escola, ha explicat que s’hi ha inscrit perquè té “ganes de tenir el seu propi ramat”. Va ser una antiga alumna de l’Escola la que la va animar a apuntar-s’hi, i així ho va acabar fent. Franka, originària de ciutat, té ganes de conèixer maneres de treball al món rural.

Un altre alumne, Roger Vila, ha explicat que la pandèmia ha estat el detonant per inscriure’s al centre. La seva família era de pagès i ell volia formar-se en aquest sector.

El perfil general dels 202 estudiants que han passat per l’Escola és d’entre 26 a 30 anys. Un 53% ha cursat estudis secundaris i de batxillerats i el 37% tenen estudis universitaris. El 10% no té cap relació amb la professió i només el 16% té una relació familiar amb el sector ramader, tot i que més de la meitat provenen de zones rurals (56%). La majoria d’estudiants viuen a Catalunya (92%) i el 54% són de la demarcació de Barcelona.

Alumnes Escola Pastors
Pla general dels alumnes de l’Escola de Pastors de Catalunya durant la primera sessió de presentació de la tretzena edició.

Edició rere edició han detectat un augment de l’interès de les dones per fer de pastores. En 12 anys s’han format a l’escola 62 pastores (31%) enfront dels 140 pastors. I la tendència és d’augment del percentatge de dones per fer de pastores.

Alternatives a causa de la Covid-19

Aquest any, la pandèmia també ha condicionat l’inici del curs de l’Escola de Pastors i ha començat amb totes les mesures sanitàries per garantir un curs segur i de qualitat.

Laia Batalla, directora de l’Escola de Pastors, ha explicat que aquest any han ampliat la formació amb una nova setmana teòrica dedicada a la Silvopastura. Un nou mòdul formatiu desenvolupat en el marc del projecte Erasmus + Fireshepherds que capacitarà l’alumnat per a poder fer una pastura dirigida a la prevenció d’incendis. Per Laia Batalla, pot ser una alternativa davant la dificultat d’accedir a la terra dels alumnes.

Pastora Anna Plana
Pla general de la pastora Anna Plana amb el seu ramat d’ovelles a la Vall d’Àssua, al Pallars Sobirà.

Els alumnes fan les pràctiques a explotacions ramaderes de tot Catalunya. Sense aquestes finques col·laboradores que acullen i formen l’alumnat, l’Escola de Pastors no seria possible, ha afirmat Batalla.

Font: ACN

Si t’ha agradat llegit la notícia L’interès per ser pastor segueix creixent any rere any, també et pot interessar La terminologia del material d’esquí alpí, ara en format interactiu.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.