Musicoteràpia i Alzheimer
Avui dia, l’Alzheimer és una malaltia coneguda entre la gran majoria de gent. Està estudiada per molts centres sanitaris i s’han creat una immensitat de campanyes i associacions per ajudar a les persones que pateixen la malaltia. Però, aquells que no som professionals, com podem ajudar als nostres éssers estimats? Què en penseu si us dic que una cosa tan senzilla com la música podria reforçar la teràpia convencional de l’alzheimer i alhora ajudar emocionalment a les persones que el pateixen?
Els éssers humans convivim amb la música en tot moment. Escoltem música fins i tot abans de néixer. Els nadons, durant els primers mesos de vida, tenen capacitat de respondre abans a melodies que a la comunicació verbal amb els seus pares.
La música és considerada un dels elements que causen més plaer en la vida: causa l’alliberació de dopamina al cervell i, diversos estudis científics han demostrat que la falta de dopamina a l’hipocamp és la principal causa de la posterior pèrdua de memòria.
A més a més, s’ha demostrat que en una etapa avançada de la malaltia d’alzheimer, una gran part dels malalts mantenen la seva memòria musical. Un estudi de l’ONU va identificar les posibles causes de la musicoteràpia: la música s’emmagatzema en una àrea diferent del cervell d’altres registres.
Per aquests motius, podem qualificar a la música com una ajuda potencialment favorable per als pacients amb alzheimer.
La musicoteràpia a curt termini beneficia puntualment l’estat d’ànim del pacient, però si es realitza de forma regular, pot arribar a millorar el seu dia a dia. Aquesta teràpia és molt senzilla. Bàsicament es tracta d’estar interactuant amb el pacient amb una música que ell trii de fons. Mentre sona la música es va duent a terme una activitat poc complexa, com ara un joc de taula i alhora, es fan preguntes sobre l’estat d’ànim i sobre algun record o emoció que la música proporcioni als participants. Si aquest vol respondre és bon senyal, si no és així, no s’insisteix i se segueix amb el joc.
Amb la supervisió de professionals, he dut a terme aquesta teràpia durant uns mesos a diverses persones com a part del meu treball de recerca de 2n de batxillerat i els resultats han estat molt positius. Han passat d’estar pràcticament apagats i desanimats a estar més actius i il·lusionats cada cop que ens disposàvem a fer la teràpia. Realment, aquest ha estat el principal motiu pel qual ha valgut la pena el projecte i també és la raó per la qual crec que cada persona que tingui algun conegut o familiar amb aquesta demència hauria d’introduir aquesta teràpia al dia a dia.
Fa quan que no els veiem il·lusionar-se per les coses? Tots som conscients de com afecta aquesta malaltia a l’estat emocional de les persones i, sincerament, penso que no s’ha de deixar tota la responsabilitat als professionals. Nosaltres podem ajudar amb un petit gest. No val la pena ajudar-los a tornar a brillar com abans?
Mireia Vidal
Si t’ha agradat llegir l’article La musicoteràpia aplicada a l’alzheimer, també et pot interessar llegir Aromateràpia: els olis essencials.