Pànxing Digital

21, abril del 2024

Search
Close this search box.

21, abril del 2024

Eco –

La musicoteràpia aplicada a l’alzheimer

musicoteràpia
La Mireia Vidal és una jove cerdana que cursa segon de batxillerat a l’Institut Pere Bo-rrell de Puigcerdà. En el marc del treball final de recerca, ha proposat l’estudi d’un trac-tament alternatiu contra la malaltia d’alzheimer. Es tracta de la musicoteràpia aplicada a aquesta demència. Col·laborant estretament amb neuròlegs, ha plantejat una metodo-logia que consisteix a realitzar jocs i activitats senzilles mentre sona una melodia. Els resultats, són sorprenents!

Musicoteràpia i Alzheimer

Avui dia, l’Alzheimer és una malaltia coneguda entre la gran majoria de gent. Està estudiada per molts centres sanitaris i s’han creat una immensitat de campanyes i associacions per ajudar a les persones que pateixen la malaltia. Però, aquells que no som professionals, com podem ajudar als nostres éssers estimats? Què en penseu si us dic que una cosa tan senzilla com la música podria reforçar la teràpia convencional de l’alzheimer i alhora ajudar emocionalment a les persones que el pateixen?

Els éssers humans convivim amb la música en tot moment. Escoltem música fins i tot abans de néixer. Els nadons, durant els primers mesos de vida, tenen capacitat de respondre abans a melodies que a la comunicació verbal amb els seus pares.  

La música és considerada un dels elements que causen més plaer en la vida: causa l’alliberació de dopamina al cervell i, diversos estudis científics han demostrat que la falta de dopamina a l’hipocamp és la principal causa de la posterior pèrdua de memòria. 

A més a més, s’ha demostrat que en una etapa avançada de la malaltia d’alzheimer, una gran part dels malalts mantenen la seva memòria musical. Un estudi de l’ONU va identificar les posibles causes de la musicoteràpia: la música s’emmagatzema en una àrea diferent del cervell d’altres registres. 

Per aquests motius, podem qualificar a la música com una ajuda potencialment favorable per als pacients amb alzheimer.

musicoteràpia

La musicoteràpia a curt termini beneficia puntualment l’estat d’ànim del pacient, però si es realitza de forma regular, pot arribar a millorar el seu dia a dia. Aquesta teràpia és molt senzilla. Bàsicament es tracta d’estar interactuant amb el pacient amb una música que ell trii de fons. Mentre sona la música es va duent a terme una activitat poc complexa, com ara un joc de taula i alhora, es fan preguntes sobre l’estat d’ànim i sobre algun record o emoció que la música proporcioni als participants. Si aquest vol respondre és bon senyal, si no és així, no s’insisteix i se segueix amb el joc.

Amb la supervisió de professionals, he dut a terme aquesta teràpia durant uns mesos a diverses persones com a part del  meu treball de recerca de 2n de batxillerat i els  resultats han estat molt positius. Han passat d’estar pràcticament apagats i desanimats a estar més actius i il·lusionats cada cop que ens disposàvem a fer la teràpia. Realment, aquest ha estat el principal motiu pel qual ha valgut la pena el projecte i també és la raó per la qual crec que cada persona que tingui algun conegut o familiar amb aquesta demència hauria d’introduir aquesta teràpia al dia a dia. 

Fa quan que no els veiem il·lusionar-se per les coses? Tots som conscients de com afecta aquesta malaltia a l’estat emocional de les persones i, sincerament, penso que no s’ha de deixar tota la responsabilitat als professionals. Nosaltres podem ajudar amb un petit gest. No val la pena ajudar-los a tornar a brillar com abans?

Mireia Vidal


Si t’ha agradat llegir l’article La musicoteràpia aplicada a l’alzheimer, també et pot interessar llegir Aromateràpia: els olis essencials.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.