Pànxing Digital

12, novembre del 2024

Search
Close this search box.

12, novembre del 2024

Entrevistes –

Entrevista a Núria Aragüés, d’Alimentació Conscient

Núria Aragüés
Núria Aragüés-Diplomat/diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

“Hem de deixar de pensar en la paraula dieta com a sinònim de passar gana i centrar-nos en un canvi d’hàbits per sempre”


Per Oriol Bombardó Rosiñol


L’alimentació és un dels pilars fonamentals de la nostra vida. Juntament amb el descans, ens aporta tot el necessari perquè puguem realitzar correctament la resta de funcions vitals que ens fa humans. Aquesta gran importància, que a vegades passa a ocupar un segon pla eclipsada pel ritme de vida frenètic que portem i l’escassetat de temps per dedicar-hi, és el que reivindica i ens ajuda a interioritzar la Núria Aragüés, d’Alimentació Conscient. La correcta alimentació és la millor estratègia per prevenir malalties, i n’hem de ser conscients. Després d’uns dies de desenfrenament gastronòmic, és el moment de tornar a la normalitat de la manera més sana i ordenada possible.


Per què tries aquesta professió?

El món de l’alimentació m’atreia des de sempre. Vaig començar fent el Grau Superior de Nutrició i després la Diplomatura de Nutrició Humana i Dietètica. Sempre he estat actualitzant i ampliant coneixements,  fins a arribar a fer el postgrau de PNIE (psiconeuroinmunoendocrinologia), que és el que em va ajudar a ampliar molt els meus coneixements sobre salut. Amb això he fet que pugui tenir més eines per ajudar als pacients

L’alimentació és molt important, però no ho és tot. També és important com dormim, l’activitat física, l’horari de feina, l’estrès diari… Som un tot, i cal ajudar en tots els aspectes. Com a professional de la salut intento tenir en compte molts aspectes per ajudar a millorar.


En què consisteix la teva feina?

Treballo el món de la nutrició a diferents nivells. Per exemple, ajudar a un canvi d’hàbits. Perdre pes, tractar patologies com colesterol alt, hipertensió, problemes renals, problemes digestius. També treballo en alimentació comunitària en càterings escolars i residències. Nutrició per esportistes, tallers i xerrades o en alimentació vegetariana.

L’objectiu en tots els casos és ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients, tant a nivell alimentari com a nivell d’aconseguir un estil de vida 100% saludable.


Com t’ha afectat en l’àmbit de negoci l’aparició de la pandèmia de Covid-19?

Durant els primers mesos de confinament va parar l’activitat. Davant de la incertesa de la situació, el volum de feina va baixar força, tot i oferir servei online. A partir del mes de juny, la veritat és que he notat que hi ha hagut un canvi de mentalitat. La gent demana sobretot com aprendre a cuidar-se a través d’uns bons hàbits alimentaris. A poc a poc es pren consciència que la prevenció és la millor estratègia per prevenir malalties.


Ara que estem a punt d’acabar les festes de Nadal, com podem depurar el nostre cos després dels excessos?

Durant els dies de Nadal, els àpats solen ser més abundants, rics en greixos, sucres i alcohol, nutrients que fan que el cos s’inflami i acumuli més reserves de greix i toxicitat, sobretot al fetge.

És important ser conscients de no abusar d’aquestes substàncies ni deixar-nos anar. Menjar de tot, però sense arribar a provocar digestions pesades i malestar.

És bo fer infusions amargues i suc de llimona per ajudar al fetge a eliminar totes les toxines, tant durant les festes com després.


I què els diries als que volen perdre uns quilos guanyats a base de canelons i torrons?

Els diria que la clau és no abusar d’aquests aliments i compensar-ho amb productes vegetals i activitat física.

Quina roba portar per a córrer amb fred
L’activitat física és el millor complement a una bona alimentació

Les dietes ràpides i màgiques, realment són positives pel nostre organisme?

No, no ho són És important deixar de pensar en la paraula dieta com a un esforç o com un sinònim de passar gana. Ens hem de centrar en un canvi d’hàbits per sempre en els quals no cal restringir per perdre pes.


El carabassó, lleuger i saludable

De forma general quins consells ens donaries per portar un estil de vida saludable des del punt de vista nutricional?

El més important és deixar de banda tots els aliments processats, embotits, refinats i els sucres, i consumir aliments de veritat, que són els que ens aportaran tot el que l’organisme necessita per un bon funcionament. Cereals integrals, verdures i fruita, ous de qualitat, menjar peix sovint i reduir el consum de carn.


Quins aliments no poden faltar mai al nostre rebost?

Tots els vegetals, fruites, verdures, llegums, llavors i fruits secs, són la clau per a una bona salut. Cada vegada més anem veient en estudis que són els que ajuden a tenir un intestí saludable i a gaudir d’un sistema immune preparat per sortir-se’n en cas d’emmalaltir.


Des de fa un temps sentim a parlar dels superaliments? Què són? Què ens aporten?

Són aliments amb  nutrients molt bons per l’organisme, amb efectes molt concrets,  per exemple l’alvocat. Ens aporta greix saludable, ric en vitamina E, que és antioxidant, al mateix temps que proporciona energia a llarg termini i millora la flora intestinal.

També trobem la xia, una llavor vegetal molt rica en proteïnes i omega, necessari per a moltes funcions del cos, o la magrana, la fruita antioxidant per excel·lència.

Un gran desconegut és l’alga clorel·la, un potent desintoxicant del fetge i l’intestí que ajuda a eliminar els tòxics que acumula el cos durant el dia. A més a més, té el poder d’eliminar metalls pesants.


Creus que se’ns educa suficientment bé des del punt de vista nutricional?

Cal fer molta més educació, des de l’entorn familiar, les escoles i les institucions sanitàries.

Sóc molt fan de la frase “que el teu aliment sigui la teva medicina”,  perquè la clau de tot, al final, és la prevenció. Si l’organisme rep el que necessita està a punt per a qualsevol atac extern o intern. Però com ja he dit, l’alimentació conscient és un conjunt de bons hàbits. Alimentació conscient, activitat física, descans i tranquil·litat.


Si t’ha agradat llegir “Alimentació conscient” també et pot interessar llegir Sistema immune innat i adaptatiu

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp