https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

14, setembre del 2024

Search
Close this search box.

14, setembre del 2024

Entrevistes – Maresme

Entrevista a Jordi Caballero gestor del CAAD

Maresme
CAAD
"La idea del CAAD és que hi hagi un punt que no tinguem feina, que no s'abandoni cap animal, però estem lluny d'aquest escenari"

Des de fa més de 15 anys, el Maresme compta amb un servei importantíssim i malauradament necessari: el Centre d’Atenció d’Animals Domèstics de Companyia (CAAD). Aquest centre, acull anualment una quantitat notable de gossos i gats, que sigui per abandó, pèrdua o altres circumstàncies, es troben sense una llar. Hem parlat amb el Jordi Caballero, el seu gestor, per conèixer la seva tasca i quines accions podem fer per ajudar.

CAAD

Explica’ns la història del CAAD Maresme.

El CAAD es va fundar i entrar en funcionament a començament de l’any 2008. Es tracta d’un servei mancomunat i propietat del Consell Comarcal del Maresme que dona resposta a les necessitats de 19 municipis de la comarca per allotjar animals perduts, abandonats o que queden sota la nostra custòdia en processos judicials, per exemple desnonaments o  detencions, siguin gossos o gats. Des que vam començar la nostra activitat, el nombre d’animals que rebem anualment ha augmentat cada any.

Quants en teniu actualment?

Avui dia tenim 129 gossos i 34 gats.

Compteu amb xifres de quants animals sabandonen al Maresme? Heu notat que hagin augmentat els abandonaments últimament?

L’any 2022, per exemple, a la comarca, el vam tancar amb 1029 sortides, de les quals 726 van ser per gossos i 303 per gats. D’aquest total, s’han recuperat per part dels seus propietaris 192 animals entre gats i gossos. En 182 casos s’ha acabat localitzant el propietari. Això ens deixa que aproximadament s’abandonen uns 650 animals. Com et comentava, la tendència des dels nostres inicis ha sigut ascendent. La idea del CAAD és que hi hagi un punt que no tinguem feina, que no s’abandoni cap animal, però estem lluny d’aquest escenari.

Cal més pedagogia al respecte?

Sens dubte. Per exemple, més del 40% dels gossos que entren i més de la meitat dels gossos que s’abandonen finalment no porten microxip d’identificació, encara que des del 2001 hi hagi una llei que ho fa obligatori. És un tema de falta de control que ens preocupa. I si  parlem de gats, el nombre encara és molt major!

Quantes adopcions feu anualment?

L’any passat vam donar en adopció 321 gossos i 161 gats.

Com us organitzeu per atendre els animals?

Som 15 treballadors en plantilla i comptem amb l’ajuda dels voluntaris. Sempre busquem gent perquè ens ajudi, així que animo a tothom que vulgui col·laborar de manera altruista i desinteressada amb nosaltres que no dubti a venir i demanar informació al respecte. Estem oberts cada dia de l’any i necessitem ajuda per passejar els gossos, estar amb els gats i interactuar amb ells, etc. Després també ens ajuden a organitzar altres activitats com passejos en grup, esmorzars solidaris, trobades, propostes amb col·lectius en risc d’exclusió social, etc. A més, no només ens ajuden amb la feina del dia a dia sinó també amb la vessant més educativa i didàctica que engloba un equipament públic. Fins i tot, una acció tan senzilla i ràpida com compartir les nostres crides a les xarxes socials, ens ajuda moltíssim.

Què cal tenir en compte quan es vol adoptar un pelut?

Quan una persona o família vol adoptar un animal els fem un petit qüestionari on veiem què pot aportar aquesta persona o família a l’animal i mirar d’emparellar-los. No tots els gossos o gats són fàcils, n’hi ha que hem de fer seguiment, mirar que l’adaptació és correcta i que tot funcioni bé. Cal tenir en compte que és un acte de responsabilitat i que hem d’estar totalment segurs de voler acceptar tot el que comporta tenir un animal.

Font: Oriol Bombardó Rosiñol

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Jordi Caballero gestor del CAAD, també et pot interessar llegir l’Entrevista a Olga Parra, regidora de cultura de l’Ajuntament de Teià.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.