https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

3, desembre del 2024

Search
Close this search box.

3, desembre del 2024

Entrevistes – Maresme

Entrevista a Olga Parra, regidora de cultura de l’Ajuntament de Teià

Maresme
olga parra
“Amb el Lletrescena el que volem fer és posar en valor el text teatral o dramàtic i demostrar la hipòtesi que és literatura”

Els textos teatrals són literatura? Podem posar-los al mateix nivell que les obres sorgides de la prosa i la poesia? Contestar a aquestes preguntes és la raó de ser del Festival Lletrescena de Teià, que celebrarà la seva segona edició del dia 23 al 26 de març, essent l’avantsala perfecta del Dia Mundial del Teatre.

Durant quatre dies, es debatrà, parlarà i reflexionarà sobre el paper del teatre en el bast marc de la literatura, al mateix temps que podrem gaudir de propostes teatrals professionals i amateurs. Per conèixer una mica millor aquest festival hem parlat amb l’Olga Parra, regidora de cultura del consistori teianenc. Amunt el teló!

Què és el Lletrescena?

El Lletrescena sorgeix de la idea i voluntat d’organitzar a Teià un certamen o festival que girés al voltant del món de la literatura i el llibre. Al poble no comptem amb un Espriu com tenen a Arenys o un Palau Fabre com a Caldetes sobre els quals recolzar el pes d’un festival, així que vam buscar aquesta figura i la vam trobar en la tradició local i centenària del teatre amateur al voltant de la Societat La Flor de la Palma. A Teià es viu molt el teatre, hi ha molta relació amb aquest art escènic.

I decidiu vincular literatura i teatre.

Exacte. En el procés de creació del Lletrescena hi juga un paper molt important la pregunta de “és literatura el teatre?”, que aquest any es converteix en el lema del certamen.

Quina és la resposta a aquesta qüestió?  

Ningú dubta que les grans obres de Shakespeare o de Molière són literatura d’alta volada, i amb el festival el que volem fer és posar en valor, qüestionar-nos, si el text teatral o dramàtic és literatura, amb la idea sempre de demostrar la hipòtesi que sí que ho és. De fet, el subtítol del Lletrescena continua sent “Entre la literatura i el teatre”.

En aquest sentit, enguany, compteu amb ajuda experta.

La Sala Beckett ens ajuda, a comissariar si li vols dir així, l’edició 2023. Els vam plantejar la pregunta, aquesta relació entre teatre i literatura, i ho van veure amb molt bons ulls. De fet, ells també han treballat aquesta qüestió i ens han proposat les xerrades centrals que se celebren el dissabte, moderades pel seu director, Toni Casares, així com els seus protagonistes.

Què trobarem a més de les xarrades al festival.

Una programació molt variada, sempre amb el teatre i la literatura per bandera, barrejant les xerrades i la reflexió amb les obres de teatre i les representacions pròpiament dites, tant siguin professionals com amateurs. Com l’any passat, tornarem a gaudir dels itineraris literaris dramatitzats pel municipi, de la mà dels actors i actrius de Teià, així com espectacles pensats per un públic més familiar. Com a novetat destacada hi ha la trobada de conductors de clubs de lectura “Llegir el teatre”, en col·laboració amb el TNC i les Biblioteques Públiques de Catalunya, on s’aprofundirà en la lectura de teatre, com fer-ho i com acompanyar els lectors en aquests textos. I no oblidem el teatre publicat, amb la presència d’editorials i el petit mercat de llibres.

I grans noms del panorama teatral i literari del país.

Dramaturgs com Jordi Casanovas, Pere Riera, Pau Miró, Elisenda Guiu, Toni Cabré o Mercè Sarrias, entre d’altres. Actors i actrius de la talla de Mercè Pons, Jordi Boixaderas, Santi Ricart, Carme Sansa, Cristina Genevat o Marta Marco, entre molts altres. El traductor teatral Joan Sallent i l’escriptor Jordi Boixadós també hi seran.

Un munt dactivitats i personalitats rellevants. Com sorganitza i es coordina un festival daquesta envergadura?

És una conjunció de molts col·laboradors. Hem comptat amb l’ajuda de Taleia Cultura, que l’any passat ja ens va assistir. Ha fet una feina impecable tot el personal de cultura de l’Ajuntament de Teià, especialment la Maria Federico, la tècnica de cultura i també hem disposat del suport de l’àrea municipal de comunicació. Tota la gent de La Palma, voluntaris, aquells i aquelles que duran a terme els recorreguts dramatitzats pel poble i un llarg etcètera. Hi ha molta gent implicada que fa possible el Lletrescena.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Olga Parra, regidora de cultura de l’Ajuntament de Teià, també et pot interessar llegir Entrevista a Júlia Barceló, actriu, activista i escriptora.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp