Pànxing Pirineus

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Esports – Cerdanya Pirineus

Gaudir del món de la neu més enllà de l’esquí alpí i l’snowboard

Cerdanya Pirineus
neu
Sí, ho reconeixem, el món de l'esquí alpí i el surf de neu ens entusiasma, però hi ha vida més enllà d'aquests dos esports majoritaris a les estacions de la nostra comarca. Hi ha alternatives ben conegudes i establertes a casa nostra, però també n'hi ha de desconegudes i minoritàries, igual de divertides i emocionants que la resta. Al reportatge d'avui us en descobrim unes quantes per gaudir de la neu d'una manera ben original.

Esquí de muntanya

Aquesta pràctica cada vegada més implementada a casa nostra és una de les millors alternatives per gaudir de la natura de la manera més propera i pura. L’esquí de muntanya, o de travessa, és una modalitat hivernal que cimbina l’esquí i l’alpinisme en zones normalment aïllades i allunyades muntanya endins.

Els seus orígens els hem de buscar als Alps de principis del segle XX, amb la voluntat de traslladar l’activitat alpinística a l’hivern, fins aleshores restringida als mesos d’estiu.

Per practicar aquest esport és necessària la utilització de material específic. L’ascens de forts pendents ens obliga a buscar un mètode per no lliscar cap avall, i el trobem en forma de pells, col·locades sota els esquís. Antigament, es feien servir pells naturals de foca, que ajudaven a lliscar endavant i impedien fer-ho en direcció contrària. Actualment, aplica el mateix principi, però amb materials sintètics. També cal comptar amb unes fixacions especials, que permetin caminar amb el taló lliure, així com unes botes especialment formulades per aquest esport.

La Cerdanya ens obsequia  amb un nombre infinit de rutes per a poder gaudir amb els esquís de travessa. Moltes d’elles les podeu trobar a la revista gràcies a la col·laboració amb en Ramon Orriols i el Ricard Molina.

Esquí nòrdic

Seguim amb els talons lliures i els esquís posats per endinsar-nos en aquest meravellós món del nòrdic. Tot sovint fem servir aquesta categorització per referir-nos a l’esquí de fons, però el cert és que engloba totes les modalitats d’esquí on el taló no va fixat: esquí de fons, telemarc, salt amb esquís i el biatló.

El més conegut i estès a la Cerdanya és l’esquí de fons, amb les seves dues modalitats: l’estil clàssic i el patinador. La primera és la més senzilla d’aprendre, ja que els gestos s’assimilen força al caminar, afegint-hi un moviment de lliscament. El patinador requereix bastant més pràctica, amb l’avantatge de no requerir cap sistema de retenció (ceres, escates, microescates). A més, a casa nostra, tenim la immensa sort de comptar amb tres magnífiques estacions on gaudir d’aquest esport, i sobretot, on conèixer-lo!

Pel que fa al telemarc, no és tan conegut. Nascut a la regió homònima de Noruega, aquesta modalitat d’esquí es caracteritza per la plàstica i espectacular genuflexió que els esquiadors i esquiadores realitzen quan fan viratges. Tot un desafiament tècnic per als més atrevits i atrevides.

Adrenalina en estat pur

Hi ha altres modalitats que, malgrat practicar-se molt poc a casa nostra, també formen part de l’extens ventall d’activitats a la neu. I aquí és on ens posem imaginatius i comencem a desplegar l’arsenal d’emocions fortes.

Què passa si unim una vela de parapent a uns esquís? Doncs que obtenim un esport adrenalític no apte per a persones amb vertigen. Aquesta activitat totalment minoritària combina les emocions fortes del parapent amb l’esquí en zones muntanyoses de gran complexitat. I també relacionat amb l’aire hi trobem l’heliesquí, que consisteix en un viatge amb helicòpter fins a àrees remotes, amb unes condicions determinades, per fer descensos forapista sobre neu verge.

Si deixem els esquís, podrem gaudir de dues modalitats esportives d’allò més originals. Una és el submarinisme en llacs glaçats, una autèntica experiència pels amants d’aquest esport, que us permetrà submergir-vos en gèlides aigües gràcies als vestits secs de submarinisme.

I si el que us agrada són els esports de motor, no perdeu l’oportunitat de dur a terme un curs de conducció sobre gel. De la mà dels millors instructors i instructores aprendreu a dominar el vehicle sobre aquesta superfície, al mateix temps que xaleu fent-lo lliscar de costat.

Si t’ha agradat llegir el reportatge Gaudir del món de la neu més enllà de l’esquí alpí i l’snowboard, també et pot interessar llegir Porté Puymorens: nou telecadira i food-truck per aquesta temporada 2022-23

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.