Pànxing Digital

30, maig del 2023

30, maig del 2023

Esports –

Les novetats de les estacions d’esquí per la temporada 2022-2023

Captura de pantalla 2022-11-29 a les 16.58.01
La temporada 2022-23 d’esports de neu ja és aquí. Com cada any les estacions han aprofitat els mesos de l’estiu i la tardor per preparar millores i fer inversions. Arriba el moment de resumir-vos quines són.

L’inici d’una temporada sempre es fa amb il·lusió, més encara quan deixem enrere un estiu i una tardor que han vingut marcades per unes temperatures més altes del normal. Però amb la tardor a les acaballes, el fred que toca per l’època de l’any sembla que ja s’ha acabat imposant. És el senyal definitiu que arriba el moment de repassar les millores o novetats d’aquesta temporada de neu 2022-23.


Com cada any els centres d’esquí han treballat en les millores a pistes, en revisar remuntadors, en substituir canons de neu vells per uns de més nous i eficients o en millorar el mobiliari de restaurants i cafeteries. I molt important: inversions sobre el terreny que han de permetre que esdevinguin estacions cada vegada més sostenibles. Repassem la feina feta una per una. Som-hi!

A la Baixa Cerdanya…

La Molina www.lamolina.cat

La temporada arriba carregada de novetats, d’entre les que en destaquen la rehabilitació de la històrica pista Barcelona, que està en procés de ser homologada per la FIS. Es tracta d’un traçat negre de 4,75 km amb un desnivell de 859 metres positius i un pendent màxim del 66% que uneix la cota més alta de l’estació, ubicada al Niu de l’Àguila (2.573 m), amb la base del telecabina Cadí-Moixeró (1.660 m). S’han instal·lat 73 innivadors, ancoratges per a màquines, paravents i proteccions.

Paral·lelament, s’han habilitat noves màquines de venda i recollida de forfets; un servei de consignes anuals (per a les persones amb forfet de temporada, que hi podran guardar quatre equipacions d’esquí i snow durant tot l’any); s’ha executat la restitució paisatgística de l’antic halfpipe de Torrent Negre; s’han substituït els llums al·lògens per llums LED; hi han hagut millores en els serveis sanitaris pensant en els nadons i s’ha instal·lat WiFi gratuït a tot el domini esquiable. A més, l’estació també ha comprat una màquina trepitjaneu.

Masella www.masella.com

Com és habitual, durant l’estiu s’ha treballat en les millores a pistes, entre les quals la senyalització, incorporant nous elements de seguretat per garantir un esquí més segur. Per això s’han perfilat algunes pistes de la zona del bosc, fet que permetrà millorar l’experiència a l’hora de lliscar i a la vegada, facilitar el treball de les ratracs. En aquest sentit, una de les millores passa precisament per la incorporació d’una moto de neu i una nova trepitjaneu model PistenBully 600 Polar.

Finalment, cal destacar la renovació del material del lloguer d’esquís, s’han instal·lat nous caixers expenedors de forfets, s’ha optimitzat la botiga online i s’han ampliat les opcions i prestacions dels diferents abonaments de temporada que ofereix l’estació.

Guils-Fontanera www.guils.com 

A Guils-Fontanera continuen millorant els serveis del dia a dia. Es continuarà amb la programació de sortides guiades amb raquetes, tant de dia com de nit, aquestes últimes amb molt d’èxit.
Cal recordar que des de fa dos anys els pagaments que s’hagin de fer pels diferents serveis de l’estació de Guils Fontanera només es podran fer mitjançant targetes bancàries. 

Aransa www.aransaesqui.cat

Aransa ofereix circuits que transcorren per frondosos boscos de pi negre, des dels quals es poden observar molt bones panoràmiques sobre la Serra del Cadí, la Vall de la Cerdanya i l’Alt Urgell. S’enllaça amb Lles per la part alta. Cada any es fa la cursa Marxa Pirineus que enllaça les dues estacions. Enguany, hi ha canvi de gestors a l’estació i els nous responsables són els mateixos que exploten l’Alberg Rural Can Ribals, ubicat al mateix municipi de Lles de Cerdanya. Entre els objectius hi ha desestacionalitzar la temporada, crear llocs de treball i dinamitzar l’economia de la vall d’Aransa.

Lles de Cerdanya www.lles.net

Cal destacar que l’estació de Lles ofereix molt bones vistes sobre el vessant nord de la Serra del Cadí i la vall de la Cerdanya. Gràcies a la seva connexió amb l’estació d’Aransa es presenta com un dels dominis d’esquí nòrdic més grans del Pirineu. Enguany s’ha renovat la web de l’estació.

I si deixem la Baixa Cerdanya i ens apropem a l’Alta Cerdanya trobarem…

Cambre d’Aze www.cambre-d-aze.com

Enguany, l’estació s’integra dins la societat Trio-Pyrennées, de la qual n’és una de les tres associades conjuntament amb Porté-Puymorens i Formigueres. Entre les novetats destaca una millora a la xarxa de producció de neu, renovació de les oficines i caixes expenedores al sector Eina, noves terminals de venda de forfets i millores a les zones de debutants d’Eina i Sant Pere dels Forcats. Els restaurants han estat remodelats i s’equipa una pista amb enllumenat sostenible alimentat per energia solar.

Font-Romeu Pirineus 2000  www.font-romeu.fr

Novetat important. Font Romeu i Pirineus 2000 ja tenen una connexió per pista d’esquí més còmoda i directa gràcies a la posada a punt de la passarel·la que unirà les pistes Llevant, al sector de Font Romeu, i Fornells, al sector de Pirineus 2000. Amb la nova connexió, ambdues pistes queden connectades donant pas a una nova pista verda de traçat interromput de fins a 2,5 km. A més, aquesta pista s’ha equipat amb canons de neu de darrera generació. 

Destaca l’obertura nocturna per a sopars i altres activitats après-ski del restaurant La Gallina, situat al capdamunt del sector Airelles. Pel que fa a competicions, torna el circuit de la Copa del Món d’Slopestyle al Roc de la Calma, i ho farà entre els dies 12 i 14 de gener.

Porté-Puymorens www.porte-puymorens.eu

Porté és una de les estacions que enguany presenta importants novetats i millores. El nou telecadira desembragable de 6 places Dôme de la Mine, que substitueix el vell biplaça de La Mine, està previst que obri al públic aquest mes de desembre. Farà elevar la cota de l’estació en 60 metres més, a la vegada que permetrà allargar tres pistes i crear-ne de noves, entre les quals dues de negres: Martin Bonis i Le Cirque.

L’altra novetat és de caràcter gastronòmic, i passa per la incorporació d’una food-truck, que canviarà de lloc cada dia oferint menjar ràpid, tipus entrepans i begudes. Aquest any també s’instal·len portes electròniques als telecadires amb el sistema de forfet mans lliures.

Puigmal 2900 www.puigmal2900.com

Continuen les millores a Puigmal 2900, després que l’any passat fos la gran novetat amb la seva reobertura. Enguany el plànol de pistes consolida els traçats ja oberts la temporada passada, i a més incorpora les pistes vermelles Prat de Tossa i Núria, i les pistes negres Combe Noire, Lagopede, Rhodos i Rameaux. L’aposta d’enguany també passa per l’adaptació del sector Artiga per a circuit boarder cross.

Els remuntadors estaran oberts de dijous a diumenge, i cada dia durant la setmana de la Puríssima, les 3 setmanes de vacances de Nadal (del 15/12 al 8/1) i les 4 setmanes de les vacances de febrer (del 4/2 al 5/3). En temporada baixa, els remuntadors no estaran oberts els dilluns/dimarts/dimecres, però el sector de Cotze romandrà obert per fer senderisme i activitats lúdiques.

Deixem l’Alta Cerdanya per descobrir les millores a les estacions del Capcir…

La Quillana www.laquillane.fr

Aquesta petita estació al límit del Conflent i el Capcir és el màxim exponent d’una estació familiar. Un dels valors afegits que pot oferir és que es tracta d’una estació gran quant a activitats a oferir. Entre les principals hi destaquen l’esquí o el surf de neu, com és lògic, però després sorprèn que s’hi puguin practicar activitats com vols en helicòpter, la immersió sota un llac glaçat o la conducció de cotxes sobre gel i neu. També hi ha l’opció de practicar l’esquí nocturn. Enguany, però, modifica el calendari d’obertura: estarà operativa els caps de setmana i cada dia de les vacances escolars. Fora d’aquests períodes, es podrà llogar l’estació per a esdeveniments particulars.

Les Angles www.lesangles.com/es

A Les Angles continuen prioritzant la renovació de la seva xarxa de neu produïda amb instal·lacions d’última generació, que permeten produir més neu a temperatures més altes i, a la vegada, reduir el consum energètic. S’ha renovat l’edifici principal del peu de pista (telecabina) exteriorment i interiorment, amb noves taquilles i serveis.

S’ha procedit a la construcció d’un nou aparcament al centre de la vila, a la millora dels espais de vianants per accedir a pistes i al poble, s’ha fet una nova estació de serveis per a vehicles i una aposta clara per oferir promocions en la venda de forfets per dies, períodes festius, el paquet forfets i passis de dies o temporada amb segell “Zen”, així com un ampli ventall d’esdeveniments a pistes i al mateix poble.

Formigueres www.formigueres.fr

Formigueres enguany també presenta unes primeres novetats i millores, que són només un aperitiu de què vindrà en els anys vinents. L’estació s’integra dins la societat Trio-Pyrénées, fet que li permetrà una injecció econòmica molt important per modernitzar instal·lacions i serveis. De moment enguany, i sobre el terreny, s’ha remodelat la zona principal de la base amb la substitució de l’antic telecorda i el teleesquí Cabana. En el seu lloc hi ha un nou teleesquí batejat amb el nom de Chapelle, més modern, amb més capacitat i amb menor consum energètic. 

S’ha remodelat la pista verda Panoràmica i s’incorpora una nova pista negra al plànol de l’estació: la Petit Galbe, amb accés des del telecadira Serra d’en Mauri. A més, s’ha modernitzat part de la xarxa de producció de neu, s’han remodelat els edificis del peu de pistes i s’ha instal·lat una nova terminal de venda de forfets al poble.

El Capcir Nòrdic www.capcir-nordique.com

Any d’aniversaris a l’Espai de nòrdic del Capcir. Aquest any s’arriben als 40 anys i per a celebrar-ho s’han programat diversos esdeveniments que volen commemorar la posada en marxa i l’evolució d’aquest domini, que ja suma 110 km de traçats. Ofereixen circuits adaptats a l’estil patinador o clàssic, 9 itineraris per a raquetes, 2 àrees lúdiques, una àrea per a la pràctica del biatló, un restaurant, una sala pícnic i àrea per a gossos amb trineu. L’Estació queda distribuïda en cinc àrees o zones: sector la Llosa-Clavera, sector La Quillana-Calvet, sector vall del Galba, sector del bosc de la Mata i el sector del llac de l’oliva a Formiguera. A més, enguany ha estat distingida amb el segell “4 pins”, la distinció més alta que s’assigna a França. I tot això en 3 dominis nòrdics: La Calme, Els Estanyols i La Llosa.

I per acabar, visitem Andorra:

Grandvalira www.grandvalira.com

Aquesta temporada Grandvalira Resorts Andorra, la marca que agrupa la totalitat de les estacions d’esquí d’Andorra en un sol forfet o passi de temporada, ha invertit 17,5 milions d’euros en total, repartits entre 12,5 milions a Grandvalira, 2,5 milions a Pal Arinsal i 2,5 milions a Ordino Arcalís. Amb aquesta xifra, s’han millorat pistes, infraestructures, instal·lacions i s’ha diversificat l’oferta de restauració. S’incrementen les propostes d’activitats en una campanya en què novament arribaran grans esdeveniments esportius, així com d’oci i musicals. I un detall important: part de les inversions ja s’estan destinant a la sostenibilitat, enguany amb 2,5 milions d’euros invertits en autoproducció d’energia renovable i mesures d’estalvi energètic.

Serà una bona temporada?

I aquestes són, en síntesi, les novetats i millores que presenten les estacions d’esquí d’Andorra, la Cerdanya i el Capcir. Del conjunt d’estacions aquí relacionades potser haureu trobat a faltar Puigbalador, i és que enguany no obriran per diferents motius.

En qualsevol cas, des del Pànxing us convidem a viure amb intensitat aquesta nova temporada que, segons alguns models estacionals, en la qüestió meteorològica es preveu que sigui normal en neu i fred, com a mínim pel que fa als mesos de desembre i gener.

I una observació a tenir present en el context actual de crisi energètica: és molt possible que les mesures d’estalvi energètic que totes les activitats econòmiques han d’aplicar en el seu dia a dia, es deixin notar en diferents moments de la temporada a les estacions d’esquí. En qualsevol cas, no ens impedirà gaudir de l’hivern ni que ens tornem a veure a pistes. Som-hi!

Font: Ivan Sanz – Diaridelaneu.cat

Si t’ha agradat llegir l’article Les novetats de les estacions d’esquí per la temporada 2022-2023, també et pot interessar llegir El Curling Puigcerdà Pànxing viatja a Jaca per a participar en la fase final dels Dobles Mixtos Júniors i la segona fase de la Lliga Española.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.