https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Gastronomia – Maresme

A l’hivern…calçots i carxofes!

Maresme
95f7dae6dcf3e4787bacafe0a08d7125--les
Es nota a l'ambient: quan el fred és rigorós i l'ambient s'omple d'olor de sarment cremant i brasa...és temps de calçots. Gener marca el punt àlgid de la temporada de calçots, i aquest menjar típic de Valls ara el podem trobar amb facilitat arreu del territori.

Els calçots, aquesta varietat de ceba tendra, més suau i dolça, habitual de menjar-la a la brasa, acompanyada amb salsa salvitxada, una salsa semblant al romesco, va ser descoberta a finals del segle XIX per un pagès vallenc qui comença a cooure, a les brases, els brots tendres nascuts d’una ceba vella conreats especialment per a ser cuinats.

calçots

A partir de les primeres dècades del segle XX, la calçotada es va convertir en un àpat habitual els dies festius per a moltes famílies. Així aquests calçots són la base de les calçotades, un àpat comunitari que, ja des de fa molt de temps, ha esdevingut la manera més tradicional de menjar-los amb un embolcall de festa i trobada de germanor.

Ja a partir dels anys seixanta, l’impuls d’alguns restauradors, la creació de locals apropiats per dur a terme la calçotada i el fet que a l’hivern no són tan freqüents com a l’estiu les atraccions gastronòmiques, van ajudar a convertir les calçotades en un dels principals atractius de les comarques on es conreen.

Les calçotades s’han acabat convertint en un menú especial a base de calçots, servits tal com surten de la graella, botifarres, carns a la brasa, vi i postres. Cada any, milers de famílies, colles d’amics i empreses degusten aquests menús amb extraordinari delit.

En el cas de la carxofa, la durada de la temporada s’acaba determinant per diversos factors. Cada sembrada pot durar fins a tres anys i en funció de l’antiguitat de la carxofera, la collita pot començar abans. També hi té un paper clau la climatologia. Com més fred, menys collita, però també serà una collita més excel·lent.

El millor temps pel calçot i la carxofa, de fet, és ara. Durant els primers mesos de l’any i l’inici de la primavera és quan més bons són aquests productes.

La sembra s’ha fet ja entre agost i setembre. Les collites més primerenques també s’han començat a fer i la temporada es podrà estendre ben bé fins al maig, però el moment idoni per consumir-ne és justament aquest.

Un cop a la cuina, les possibilitats gastronòmiques són infinites. Les tradicionals calçotades, amb la cocció ràpida dels calçots amb un foc ben viu, s’enduen tota la fama, però també es poden fer arrebossats, al forn, en tempura, en crema, a l’amanid, en una truita o a l’arròs. El mateix passa amb les carxofes, es poden fer bullides, al forn, a la brasa, fetes xips, guisades, a l’arròs o en una truita.

Si t’ha agradat llegir l’article A l’hivern…calçots i carxofes!, també et pot interessar llegir Si sou servits: Temps de Calçots!

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.