https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

15, juny del 2024

Search
Close this search box.

15, juny del 2024

Gastronomia – Maresme

Celebrant l’hivern al Maresme: la Calçotada, una tradició amb sabor propi

Maresme
iStock-1211414625
Al Maresme, una terra amb paisatges encantadors i hiverns suaus, els calçots s’eleven com a guardians de la tradició durant els mesos de novembre a l’abril. Aquesta regió, amb una història i cultura riques, abraça els calçots com a símbol de calor humana i convivència en plena estació freda. Més que ser simplement un aliment, els calçots representen un ritual que transcendeix el pla culinari per esdevenir una celebració comunitària que uneix generacions i exalta els sabors autòctons.

Enmig del clima hivernal suau del Maresme, els calçots esdevenen un bàlsam de caliu. Reunir-se al voltant d’una taula per compartir aquest àpat és una manera de mantenir viva la flama de la convivència en les estacions més fresques, destacant que, fins i tot quan les temperatures cauen, hi ha una raó per celebrar i compartir alegries.

Els calçots, amb menció especial als de Valls i els seus voltants, són la columna vertebral d’una autèntica calçotada. La flama viva dels sarments de les vinyes locals confereix als calçots un sabor únic, impregnant l’aire amb un aroma que parla de la connectivitat amb la terra i les seves tradicions. La preparació dels calçots, que es transmet de generació en generació, és un llegat cultural que destaca la relació intrínseca entre la comunitat i els productes de la terra.

La salsa romesco, custodiada amb devoció pels cuiners locals, és l’ànima d’aquesta festa culinària. Amb ingredients autòctons com les nyores locals, ametlles i avellanes, i l’oli d’oliva, la salsa romesco agrega un toc picant i robust a la calçotada, creant un univers de sabors que reflecteixen la diversitat i l’autenticitat de la regió.

Els calçots no només satisfan el paladar amb la seva suculència; també aporten beneficis per a la salut. Amb baix contingut calòric i ric en fibra, aquests brots de ceba afavoreixen la digestió i ofereixen una opció nutritiva i saciant. Les vitamines i els antioxidants presents contribueixen al reforç del sistema immune, essencials en temps d’hivern.

Dins del marc de la calçotada, altres elements gastronòmics locals enriquexen l’experiència. La carn de xai, pasturat en els prats, i la llonganissa amb les seves antigues receptes, aporten una varietat de sabors autòctons que culminen en un banquet inoblidable.

Amb tot això, una ampolla de cava es converteix en el perfecte acompanyament per a la calçotada. Les seves bombolles fresques simbolitzen la celebració i l’alegria, donant vida a cada brindis enmig de la calor del Maresme. És un gest càlid i acollidor que subratlla la riquesa de la vida i la importància de compartir moments especials amb els éssers estimats.

La calçotada trascendeix la seva dimensió culinària per esdevenir una autèntica expressió de la identitat i la cultura d’aquesta regió. A través dels calçots, la salsa romesco i la riquesa dels ingredients locals, el Maresme celebra la seva essència amb cada mos, cada brindis, transmetent una història que parla de la unió amb la natura, la riquesa de la terra i la força de la comunitat. En cada celebració, els calçots del Maresme esdevenen el vehicle que transporta les emocions i la bellesa d’aquesta regió única, capturant l’ànima i el cor dels seus habitants.

Si t’ha agradat llegir Celebrant l’hivern al Maresme: la Calçotada, una tradició amb sabor propi, també et pot interessar llegir Entrants festius de la Peixateria Guinot!.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.