Reserva’t la data i gaudeix d’un ampli ventall d’activitats per a tots els públics entre les quals s’inclouen tastos, tallers, demostracions, espectacles i actuacions musicals, entre d’altres. Es tracta de l’esdeveniment més dolç de la tardor dedicat a aquests dos productes d’elaboració artesanal derivats del cacau i la maceració de nous verdes, respectivament. La programació es pot consultar a www.ajberga.cat
A banda de les activitats per a tots els públics, un dels actes distintius d’aquesta festa és el concurs de ratafies que organitza el Casal Panxo i que arriba a la 15a edició plenament consolidat. La proposta, que va néixer dels Amics de la Ratafia del Berguedà, un grup de coneguts aficionats a la natura, a la cultura i a la ratafia, s’ha mantingut a través del Casal Panxo i no ha parat de créixer, i actualment s’hi presenten prop de mig centenar de receptes diferents i de diversos punts del territori català.
Un dels objectius d’aquest concurs és fer pedagogia i recuperar per una tradició que s’havia perdut i promoure una activitat que està estretament relacionada, per una banda, amb el coneixement de les plantes i dels seus usos; i per l’altra, amb un aspecte social, ja que l’elaboració de ratafia significa trobar-te amb un grup d’amics o família per compartir l’experiència.
El certamen es divideix en dues fases, una primera d’eliminatòria on el jurat qualificat fa una tria entre les millors receptes presentades, i una final, on es decideixen quines són les més destacades i pugen al podi.
Tothom qui vulgui participar al concurs i presentar la seva ratafia, pot fer-ho fins el 27 de novembre. Les bases es poden consultar al web www.festaratafiaberga.cat
Com s’elabora la ratafia?
Cada recepta és diferent. Però el procediment és molt similar. Les plantes medicinals i les espècies es maceren en aiguardent durant uns quaranta dies a sol i serena, en una garrafa de vidre ben tapada que es xinxolla (remena) de tant en tant. Passat aquest temps, es cola amb un paper de filtre o amb un drap de fil i s’hi afegeix, si cal, el xarop en fred per aconseguir la dolçor i la graduació desitjada. Després es deixa envellir durant un parell de mesos en una garrafa de vidre o millor en una bóta de roure. Com que durant el procés d’envelliment acostuma a quedar tèrbola, abans d’embotellar-la convé tornar a filtrar-la.
Dani Perona