Pànxing Digital

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Gastronomia –

Si sou servits: Els guants a la cuina

cuina guants higiene

Per Francesc Murgadas / AMIC


Fins fa relativament poc, els únics guants que apareixien per la taula i el menjador eren els del maître o cambrer que ens servia a la taula del restaurant “de menjar fideus”. Després, quan una part d’aquella cuina va entrar en el món més o menys “industrial”, foren els fogons els que començaren a veure cuiners amb guants -afegits a la gorra i el davantal- manipulant els aliments. Aquest canvi fou motivat per clara intenció d’evitar la temuda contaminació creuada d’ingredients i preparats. Avui, a Si sou servits: els guants a la cuina.

La crisi d’aquests mesos ens hauria d’empènyer a escampar aquesta pràctica higiènica a les cuines particulars. Ben mirat, ens hem hagut d’acostumar -si us plau o per força- a dur guants per prevenció.

No estic predicant una obsessió malaltissa per cobrir-nos les mans, però sí que defenso un ús raonable d’aquest complement. Sobretot de cara a la mainada que aprèn dels fogons mitjançant l’exemple i la curiositat.

Si reflexioneu una mica, veureu la quantitat d’operacions que demanarien guants per garantir la higiene dels aliments. Des de pastar la farina en totes les operacions de rebosteria fins a la preparació de croquetes, mandonguilles, hamburgueses i altres preparats similars. Sense oblidar aquelles operacions (netejar peix, “porcionar” carns, netejar plats bruts …) que desperten els “uix” i els “ecs” dels aprenents quan es fan amb les mans nues.

Insisteixo, no reclamo fer fora de la cuina qui no dugui guants. És evident que un ou ferrat o una truita es poden preparar sense tocar els productes. Però, i el pa amb tomàquet sucat que acompanya generalment la segona?

Un bon moment per canviar hàbits

Per això, aprofitant que els guants han estat incorporats al nostre equipament, penso que és el moment d’integrar-los en el parament de la cuina de casa com en el seu moment hi vàrem afegir les bosses de congelats o els motlles de magdalenes.

Però compte!! Que això no substitueixi la necessària i imprescindible higiene -exemplificada en el rentat a fons de les mans abans i durant el cuinat- que hauria de presidir la nostra cuina. Sense convertir-la en un quiròfan o una base espacial.

Si t’ha agradat llegir l’article SI SOU SERVITS: Els guants a la cuina, també et pot interessar llegir Raons per a consumir productes ecològics

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.