https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

30, maig del 2024

Search
Close this search box.

30, maig del 2024

Nens i joves – Maresme

S’acosta l’estiu, i amb ell, les colònies i casals!

Maresme
colònies
Bé, d’acord, amb la primavera recentment instal·lada a la nostra comarca és una mica impetuós voler rebre l’estiu tan aviat. Gaudim de la fresca i la bonança primaveral com cal, però amb un ull posat a les jornades estivals. Perquè aquesta espera se’ns faci més dolça, us fem memòria de tot el que petits i grans podran fer a les colònies i casals d’estiu maresmencs i el que aquests aporten al seu creixement personal.

Tot un món per escollir

 A l’hora de decidir quines colònies o casal és el més adequat per al nostre fill o filla, no patiu: n’hi ha a ulls mireu! N’hi ha que se centren en l’esport i les activitats a l’aire lliure i a la natura, on podran gaudir d’activitats tan diverses com l’escalada, equitació, tir amb arc, gimcanes d’orientació, sortides amb bicicleta, navegació a vela, surf i un llarg etcètera que farà les delícies dels més aventurers i intrèpids.

També hi ha opcions, entre altres, que se centren a millorar l’aprenentatge de llengües estrangeres en un ambient distès, relaxat i divertit, lluny de la rigorositat de les classes de l’ensenyament obligatori. A més a més, les colònies d’idiomes solen incorporar multitud d’activitats a l’aire lliure, així com altres de culturals i d’artístiques que les complementen, esdevenint una oferta completíssima i divertida.

Dins del món de l’art també hi ha tot un extens ventall d’opcions, com estades i casals centrats a fer esclatar el vessant més artístic dels nostres fills i filles. Dansa, pintura, manualitats, etc.

I els entusiastes de la tecnologia també tenen el seu espai. Cada vegada hi ha més opcions de casals d’estiu que incorporen les noves tecnologies a les seves activitats, o fins i tot fan girar íntegrament la seva proposta lúdica i educativa al seu voltant: pilotar drons, dissenyar aplicacions o aprendre a programar són només algunes de les activitats de les quals gaudiran.

Com aconseguir temps de qualitat amb els infants a les vacances

Qui no està pensant ja en les vacances? Tan bon punt comença el tercer trimestre de les escoles, totes i tots (infants i adults/es), comencem a fantasiejar sobre què passarà quan arribin les vacances d’estiu. Pares i mares, comencen a organitzar el millor pla per als seus infants i la quitxalla ja visualitza les platges i els jocs.

Així i tot, la demanda per a treballar conflictes familiars amb els nens i les nenes tendeix a augmentar a la tornada de les vacances. Aquest fet pot estar relacionat amb molts factors, cada família és un món i no podem generalitzar, però avui us expliquem les causes que més observem:

· Expectatives massa elevades i/o dispars

· Augment del temps en família

· Falta de rutina i gestió de canvis

Què podem fer per a evitar que això ens passi les properes vacances?

Podem intentar controlar aquestes variables en la mesura que sigui possible. Una forma fàcil és buscar activitats per als nostres nens i nenes amb els seus iguals, ja siguin casals de dia complet, només de matins o activitats puntuals alguns dies.

Evidentment, busqueu aquelles que s’adaptin més a la vostra família, als interessos dels vostres infants i, sobretot, a la conciliació familiar. Això afavorirà una rutina, unes expectatives controlades d’aquest temps i, alhora, ens permetrà reduir una mica el temps en família per no forçar aquests vincles i poder compartir espais de qualitat.

A més, ens poden permetre fomentar aquells aprenentatges que normalment no s’afavoreixen dins del currículum acadèmic escolar: la intel·ligència motora, la interpersonal, l’emocional… les vacances són una gran oportunitat! 

I què passa amb el temps lliure a casa?

· Busqueu recursos que us permetin trobar estones de diversió compartida amb els vostres nens i nenes. Moments en què no hi hagi “bé” o “malament”, només diversió. 

· Proporcioneu eines perquè els infants tinguin idees de què fer quan no podem dedicar-los el 100% del nostre temps.

· Establiu una petita rutina, flexible, però que assenyali els espais per a canviar d’activitats i de companyia.

· Organitzeu petites quedades amb els seus iguals. No cal que siguin els seus amics o amigues de l’escola, penseu en família extensa, amics, coneguts…

· Si apareix un petit conflicte, valideu les seves emocions però deixeu-los espai per a gestionar-ho. Tenir més temps, és un luxe per a treballar la gestió emocional. 

Si encara teniu dubtes, sabeu que ens teniu a la vostra disposició!

L’Equip de Somni Psicologia

Vilassar de Mar

Llibertat per fer-nos grans

Més enllà de la temàtica específica de cada casal o colònies, hi ha un seguit d’aprenentatges que són comuns a tots ells. El fet de passar uns dies o unes hores, tan se val, lluny de la seva zona de confort, fa que els nens i nenes comencin a desenvolupar, al seu ritme i sense presses, conductes que són de directa aplicació a la vida quotidiana. Fer-se càrrec de les seves pertinences, ser responsables de la seva motxilla,  ajudar a l’hora de servir el dinar al menjador, són només alguns dels exemples de situacions que faran que, a poc a poc, els nostres fills i filles esdevinguin actors responsables d’aquest món.

Més enllà de la temàtica específica de cada casal o colònies, hi ha un seguit d’aprenentatges que són comuns a tots ells. El fet de passar uns dies o unes hores, tan se val, lluny de la seva zona de confort, fa que els nens i nenes comencin a desenvolupar, al seu ritme i sense presses, conductes que són de directa aplicació a la vida quotidiana. Fer-se càrrec de les seves pertinences, ser responsables de la seva motxilla,  ajudar a l’hora de servir el dinar al menjador, són només alguns dels exemples de situacions que faran que, a poc a poc, els nostres fills i filles esdevinguin actors responsables d’aquest món.

I encara que ens costi acceptar-ho, que passin un temps allunyats de l’ala protectora dels pares, també els és positiu. En cap cas diem que sigui deixar-los a la seva sort, i ara! Tot un seguit de monitors i professionals del lleure s’encarregaran que als nostres petits i petites no els falti de res, però des d’un punt de vista menys paternalista, igualitari amb tots els integrants de les colònies i sense el proteccionisme (reconeguem-ho) que ens caracteritza envers els nostres fills i filles, d’altra banda, totalment comprensible i racional.

Conèixer nous mons

Les colònies són una oportunitat magnífica per a conèixer terres, que malgrat que pu-guin ser properes, són desconegudes per a nosaltres i els nostres fills i filles. Passar uns dies (o setmanes) en un indret desconegut només aporta que coses bones. No cal anar gaire lluny per descobrir realitats, gent, paisatges, tradicions i costums ben diferents de les nostres. El canvi de seguida es fa notar: estades a la comarca del costat, a la província amb la qual limita la nostra, són suficients per descobrir un món nou a tocar de casa. I quin millor prescriptor hi pot haver que el nostre fill o filla per aventurar-nos a descobrir aquesta terra en un futur, guiats pels que més estimem.

Sigui com siguin, les colònies i casals d’estiu són una eina valuosíssima perquè les personetes més importants per a nosaltres gaudeixin d’uns dies de lleure i diversió gràcies a les colònies i casals pensats per a ells i les seves inquietuds i gustos.

Si t’ha agradat llegir l’article S’acosta l’estiu, i amb ell, les colònies i casals!, també et pot interessar llegir Neix Tot Per Tu, en petit projecte que lluita contra el càncer infantil.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.