Pànxing Digital

19, setembre del 2024

Search
Close this search box.

19, setembre del 2024

Nens i joves –

El paper dels pares en el desenvolupament dels infants 

iStock-1028449870
La importància del suport emocional durant els primers anys de vida

Fa uns dies Girona va acollir el V Seminari Internacional sobre Neurociència i Educació, on el Dr. Boris Cyrulnik, director d’estudis de la Facultat de Ciències Humanes de la Universitat de Sud-Toulon, va posar en relleu el paper fonamental que juguen els pares en la protecció i desenvolupament dels infants durant els primers 30 mesos de vida. Cyrulnik, reconegut neuropsiquiatra, va exposar cinc claus essencials per assegurar un creixement saludable i emocionalment estable per als nens.

Segons Cyrulnik, “els primers anys de vida són crucials per establir les bases d’una salut emocional sòlida”. A partir d’aquesta premissa, va destacar la importància de seguir aquests principis:

1. No cridar: Protecció emocional constant

Cridar als nens pot transmetre missatges d’alerta o por, creant un entorn estressant que pot afectar negativament el seu desenvolupament emocional. Cyrulnik subratlla que mantenir un ambient tranquil i segur ajuda els infants a sentir-se protegits i estimats, establint les bases per a una autoestima saludable.

2. Allunyar els menors de les pantalles: Aprenentatge natural i connexió familiar

Diversos estudis han demostrat que l’exposició a les pantalles en edats primerenques pot ser tòxica i no afavoreix l’aprenentatge. Cyrulnik recomana limitar l’ús de dispositius electrònics per als nens menors de tres anys, permetent només la seva utilització sota la supervisió i explicació dels pares. Aquest enfocament promou un desenvolupament cognitiu més natural i fomenta la interacció familiar.

3. Deixar espai a la frustració: Gestió emocional i resiliència

Permetre que els infants experimentin frustració és clau per al seu desenvolupament emocional. En paraules de Cyrulnik, “és crucial que els pares ajudin els seus fills a superar la frustració, ja que això els ensenya a gestionar les seves emocions de manera constructiva”. Si els nens no reben suport emocional en aquests moments, poden desenvolupar comportaments agressius com a mecanisme de defensa.

4. Alentir l’aprenentatge: Evitar l’excés d’escolarització

Un estudi realitzat al Japó, on els nens sovint assisteixen a dues escoles, ha mostrat un augment de l’índex de suïcidis entre els joves. Cyrulnik adverteix contra l’excés d’escolarització, suggerint que un ritme d’aprenentatge més pausat pot contribuir a un desenvolupament mental i emocional més saludable.

5. L’esport i la música: Estimulació positiva i protecció cerebral

L’esport i la música tenen un impacte positiu en el desenvolupament del cervell dels nens. Cyrulnik assenyala que, a diferència de les pantalles que tendeixen a aïllar, aquestes activitats estimulen i protegeixen el cervell, afavorint la interacció social i el desenvolupament cognitiu.

El Dr. Cyrulnik és un ferm defensor de la resiliència i l’atenció emocional des de ben aviat. La seva recerca i experiència clínica mostren com una infància ben cuidada i emocionalment segura pot conduir a una vida adulta més satisfactòria i equilibrada. En paraules del mateix Cyrulnik, “protegir els infants no només és una qüestió d’amor, sinó una inversió en el futur de la societat”.  

Redacció

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.