Pànxing Digital

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Nens i joves –

Els tresors de Canalda, Odèn i Cambrils

84e9fbe0300668dbe6f777ed34446cfb.jpg
El paisatge abassegador que envolta Odèn i tota la zona de Canalda ha donat lloc a nombroses llegendes de bruixes i éssers mítics, el seu misticisme, no en va per la zona travessa gran part del Camí dels Bons Homes, caracteritza a la zona amb un tarannà molt especial.
Situat a la comarca del Solsonès, on els camps de cultiu es combinen amb grans boscos, rius, fonts i paratges esquerps de l’alta muntanya, la zona de Canalda, Odèn i Cambrils conserva les seves manifestacions folklòriques més ancestrals i la configuració d’un paisatge de naturalesa intacta. El Solsonès convida a fer-hi una estada i descobrir els seus tresors més amagats com les antigues salines de Cambrils o les restes del seu castell; les runes del castell d’Odèn amb l’església romànica de Santa Cecilia o les coves dels moros. Amb un ampli ventall d’establiments turístics el Solsonès ofereix la possibilitat que tothom pugui gaudir i descobrir les joies del romànic, del gòtic, del barroc, del modernisme o del neolític que poblen aquesta terra on l’home ha sabut trobar l’equilibri.
 
El Salí de Cambrils
Una experiència terapèutica i relaxant que combina història, salut i natura. El recent restaurat Salí de Cambrils, joia amagada a Odèn i nova alternativa cultural i de salut en el privilegiat entorn de les muntanyes pirinenques. Es tracta de les úniques salines de muntanya de tot Catalunya, i de les poques continentals, atès que la gran majoria d’elles són de vall o aprofitades al mar. Van començar a funcionar a finals del segle XVIII, a la dècada dels 60 es van abandonar i ara, totalment rehabilitades, obren les portes als qui desitgin una experiència única sense sortir dels Pirineus.
 
 
L’altíssima concentració de sal que brolla de les fonts naturals del complex -300gr de sal per cada litre d’aigua, 10 vegades superior a la de la Mediterrània- situen les seves envejables propietats terapèutiques a l’altura del llac més salat del món, el cèlebre Mar Mort de Jordània.
 
Una piscina recull les aigües salades de font i les manté calentes. Es tracta d’una poderosa teràpia per desintoxicar el cos en cada bany, a més d’alleujar tant tensions com dolors articulars i musculars, millorar la circulació de la sang, combatre acnés i cel·lulitis, alleugerir al·lèrgies, insomnis i asmes, entre altres avantatges.
 
A més, s’ha reconvertit en un centre divulgatiu que il·lustra el dia a dia en aquesta petita explotació, com s’extreia i preparava la sal en els 5.100m2 de les seves eres, com funcionaven els seus cinc molins originals, també restaurats.
 
 
El Salí de Cambrils programa un ampli horari de visites guiades, amb passejos il·lustrats, d’unes dues hores de durada, a les 10h, a les 12h i a les 16h, i un torn addicional de tarda a les 18h els dies festius i durant el període estiuenc. Es podran concertar visites especials per a grups i centres escolars al web www.salidecambrils.cat. La visita habitual inclou l’accés al centre divulgatiu i a les instal·lacions restaurades -les eres o terrasses on es recollia la sal, els quatre molins originals, les estades de tractament i emmagatzematge de la sal, les canalitzacions-, amb descomptes per a nens i jubilats, i entrada gratuïta per a menors de sis anys.
 
El centre disposa de taquilles unipersonals i d’una botiga, dins de l’edifici principal que ofereix, com a record de la visita, el fruit més preuat: diferents envasos de sal rica en oligoelements, extreta d’aquestes aigües naturals.
 
El centre es troba envoltat d’excel·lents opcions d’allotjament rural i d’una oferta gastronòmica amb productes i receptes regionals de qualitat. Tant per a una escapada d’un dia o cap de setmana, com per desconnectar del món durant un període de vacances més llarg, el Salí de Cambrils es proposa penetrar en aigües de font calentes i tractar el nostre cos com si ens trobéssim a 3.200 quilòmetres, al Mar Mort. 
 
 
En definitiva: una manera nova, sorprenent i enriquidora de recarregar piles al cor del Pirineu, la raó de ser de la qual s’ha anat preparant sota terra durant els últims 200 milions d’anys.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.