Pànxing Digital

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Nens i joves –

La importància d’educar als nens en l’autonomia

La importància d'educar als nens en l'autonomia
Asian Family helping cleaning House together. Dad, Mom and daughter are wiping dust on windowsill. Having fun on Holidays.

Ningú hauria de dubtar de la importància d’educar als nens en l’autonomia. Per a ells serà un reforç que els servirà com a estímul per a continuar, sobretot quan comencen a intentar-ho.

Moltes vegades ens falta temps quan els nens encara són petits i hem d’ajudar-los absolutament en tot. És important anar ensenyant-los a fer les coses per si mateixos, no sols per a esplaiar les tasques als pares, sinó perquè es valguin per si mateixos. L’aprenentatge de l’autonomia depèn de dues qüestions. D’una banda el grau de maduresa del nen (cada nen madura al seu ritme) i, del’altra, el de la disposició dels pares a ensenyar-li.

Aquesta segona és la més important de les dues perquè és l’única que podem controlar. Hem d’ensenyar-li a vestir-se, a rentar-se les dents de manera correcta, a dutxar-se, a recollir les seves coses, a lligar-se les sabates… Hi ha moltes coses que ensenyen a l’escola, però hi ha unes altres que és la nostra missió com a pares. Existeixen dos extrems a l’hora d’educar l’autonomia, igual de perjudicials.

Dos extrems que cal evitar

• Els pares que tendeixen a accelerar el ritme d’independència del seu fill i volen que ho faci tot l’abans possible. Això pot ser contraproduent si no té el grau de maduresa adequat, ja que exigir-los per sobre de les seves capacitats pot fer-los maldestres, quan només precisen més temps per a començar a fer aquestes tasques.

• Els que tendeixen a fer-li tot als seus fills, fins i tot a edats en les quals ja podrien fer-ho. És un error sobreprotegir-los. És necessari deixar-los que ho intentin, que s’equivoquin i que aprenguin de les seves pròpies errades.

Per a educar-los en l’autonomia, és necessari dedicar temps a ensenyar-los, portar un ordre i unes rutines amb la finalitat que aprenguin que l’ordre és adequat per a una vida sana, ensenyar-li coses per a les quals ja estan preparats, mostrar confiança en ell i no tirar enrere a la primera errada que cometi, ja que és un nen i cal donar-li un marge i reforçar-los sobretot al principi, quan ho estan intentant.

Per Cometelasopa.com / AMIC

Altres articles

Si t’ha agradat llegir La importància d’educar als nens en l’autonomia també et pot interessar llegir Com educar als nens en el respecte a la diversitat.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.