L’Atenció precoç es treballa de manera integral, amb l’infant, les seves famílies i el seu entorn (escola), amb l’objectiu de cobrir, el més aviat possible les seves necessitats transitòries o permanents.
Les alteracions o trastorns poden ser de tipus cognitiu, motriu, sensorial, emocional, conductual, del llenguatge, generalitzats, d’expressió somàtica o retards maduratius.
Els infants que es trobarien en situació de risc de patir trastorns en el desenvolupament són els següents:
- Infants en situació de risc biològic, que han sofert situacions que podrien alterar el seu procés maduratiu, com la prematuritat, el baix pes o l’anòxia en néixer, o que presenten malalties congènites o adquirides, o alteracions genètiques.
- Els infants en situació de risc psicosocial, que viuen en unes condicions socials poc afavoridores, totes aquelles situacions que poden alterar el seu procés maduratiu
- Els infants on s’observa un retard considerable en l’adquisició de nous aprenentatges.
- No produeixen paraules als 24 mesos.
- Tenir una parla inintel·ligible o que l’estructura de les oracions siguin desorganitzades.
- Que hi hagin rabietes continues amb poca tolerància a la frustració, conductes rígides, dispersió i desregularització.
- Hipersensibilitat als aliments, olors, sorolls o tacte.
És molt important actuar com més aviat millor. Contactar amb professionals formats en aquest àmbit amb l’objectiu d’evitar o reduir l’aparició de dificultats en el desenvolupament infantil, reduir els efectes d’un dèficit sobre l’infant, optimitzar el seu desenvolupament, introduir els mecanismes necessaris d’adaptació i eliminació de barreres. Atendre les necessitats i demandes de la família i l’entorn en el qual viu.
Les primeres etapes són les més importants per a la maduració del sistema nerviós central i perifèric i determinarà el futur de l’infant.
Centre integral de Logopedia i Fonoaudiologia
Vilassar de Mar
www.logopediamaresme.es / 609 058 038
Si t’ha agradat llegir l’article Què significa Atenció precoç?, també et pot interessar llegir DELAYTA’NS.