Pànxing Digital

14, juny del 2024

Search
Close this search box.

14, juny del 2024

Notícies –

Consells de seguretat per a persones amb Alzheimer o amb deteriorament cognitiu

polsera-qr-arreglada
El cos de Mossos d’Esquadra i la Federació d'Associacions de Familiars de Malalts d'Alzheimer (FAFAC) impulsen tot un seguit de mesures, consells de seguretat i pautes d’actuació adreçats sobretot a familiars, cuidadors/es, amics i la xarxa veïnal que hi conviuen habitualment per tal de millorar la seva seguretat.

Consells dins del domicili

 • No permeteu que persones desconegudes accedeixin al domicili, ja que hi ha un risc elevat que es produeixin enganys o furts.
 • Cal anar amb compte amb les trucades telefòniques que ofereixen serveis no contractats prèviament o ofertes aparentment avantatjoses al darrere de les quals hi pot haver estafes. En aquest cas, cal prendre mesures per tal que aquestes persones no gestionin directament cap d’aquestes trucades o serveis.
 • En les fases inicials de la malaltia, es recomana l’ús de les tecnologies per mantenir un contacte permanent amb els familiars que pateixen la malaltia a través de videotrucades. D’aquesta manera es pot saber quin és el seu estat de salut i detectar si en l’entorn immediat hi ha algun canvi que pugui cridar l’atenció.

Consells quan surtin fora de casa

 • La persona amb Alzheimer o amb un deteriorament cognitiu ha de dur sempre al damunt el document d’identitat per si es desorientés i es perdés. A més, cal que porti la documentació relativa a la malaltia per a quan surti fora de les franges horàries establertes.
 • Es recomana que dugui algun objecte que faciliti la seva identificació, com per exemple, una polsera identificativa (FAFAC-PG-ME, un penjoll, etiquetes a les peces de roba, etc.) per facilitar la seva identificació o localització, en cas que sigui necessari.
 • Es recomana que surti al carrer, sempre que sigui possible, amb un/a familiar, cuidador/a o una persona de confiança que l’ajudin a desenvolupar-se amb seguretat, tant per a la persona malalta com per a terceres persones.

Mantenir el contacte amb el veïnat i comerciants

 • La xarxa veïnal i de comerciants de la persona amb Alzheimer o amb deteriorament cognitiu pot ajudar en la detecció de situacions d’alerta que es puguin donar; és per això que s’ha de potenciar els contactes amb els veïns i comerciants perquè puguin ajudar en la detecció de situacions d’alerta que poguessin sorgir.
 • Hi pot haver canvis importants que cal observar:
  • Descurança sobtada de la higiene personal.
  • Comportaments anòmals que presentin aquestes persones i que les puguin posar en una situació de vulnerabilitat.
 • Estigueu atents a persones desconegudes que s’apropin amb la voluntat de guanyar-se’n la confiança per estafar-los o enganyar-los. En aquest cas, cal posar-ho en coneixement de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.