Pànxing Digital

14, juny del 2024

Search
Close this search box.

14, juny del 2024

Notícies –

El Museu de Llívia inaugura una exposició inèdita

Cartell_Memories-de-pedres_A3

La voluntat del Museu és mostrar als cerdans un patrimoni local molt proper, interessant i valuós, gairebé únic al món

El Museu de Llívia inaugurarà el pròxim 10 d’octubre, coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni 2020, l’exposició Memòries de pedres, els gravats rupestres de la Cerdanya i Llívia. Aquesta exposició s’havia programat per Setmana Santa però es va haver de posposar per la COVID 19. L’exposició vol plasmar la recerca entorn dels gravats rupestres a l’aire lliure de Cerdanya. Aquesta tasca ha estat realitzada pel ministeri de cultura francès i la xarxa associativa cultural local des de l’any 2010. L’any passat el Museu de Bellestar (Pirineus Orientals) i la direcció regional d’Afers Culturals d’Occitània, varen voler fer valdre aquesta recerca. Aquesta voluntat es tradueix en la producció d’aquesta exposició que va ser exhibida del 3 d’abril al 30 de novembre del 2019 al mateix museu de Bellestar.

Una exposició inèdita a la Cerdanya

Aquest 2020, l’exposició arriba per primer cop a la Cerdanya de la mà del Museu de Llívia. Té la intenció de mostrar als cerdans un patrimoni local molt proper, interessant i valuós, gairebé únic al món. Els gravats rupestres de Cerdanya són un conjunt d’art rupestre a l’aire lliure, situats sobretot en esquistos de pissarra d’alta muntanya Cerdana. La gran majoria tenen representacions i significats molt diversos, i una cronologia molt extensa. Comprenen des de la prehistòria al segle XX, passant per l’època ibèrica, romana, medieval i moderna. En aquesta exposició es contextualitzen i se’n mostren els calcs i fotografies fetes sobre la roca. Tanmateix, s’explica la seva peculiaritat, característiques i significats, els seus problemes de conservació i la història sobre la seva recerca.

El Museu de Llívia, també, aprofita aquesta exposició per fer-ne una ampliació, amb la inclusió dels gravats rupestres de Llívia. Els gravats de Llívia són un conjunt 7 lloses de pissarra gravades que varen ser localitzades durant la campanya d’excavació del 1995. Aquestes pissarres són de les poques mostres de gravats que són de petites dimensions, i que per tant, es poden exposar en el museu. Així doncs, la majoria de gravats es troben en roques de grans dimensions, i en zones aïllades d’alta muntanya.

 

El Museu de Llívia inaugura una exposició inèdita
Cartell de l’exposició al Museu de Llívia
Història gravada a la pedra

Els gravats de Llívia mostren sobretot, jocs de taula (l’Alquerc, un antecedent de les dames) gravats sobre les pissarres. Aquests són fets pels mateixos constructors del castell, entre els segles XIII i XIV, durant estones d’oci. L’exposició també mostrarà dos destacats gravats figuratius, on apareixen, uns guerrers medievals. En un d’ells apareix fins i tot, el mateix castell de Llívia, com també unes peces de joc trobades al jaciment del castell.

Les Jornades arrencaran a les 10 del matí amb una visita al castell de Llívia, i al patrimoni medieval del municipi. A les 19 h es realitzarà la conferència inaugural de l’exposició: L’escriptura i les divinitats ibèriques de Cerdanya, a càrrec de l’historiador Joan Ferrer i Jané. Aquesta s’emetrà, també, online. A les 20 h s’inaugurarà l’exposició, amb una breu visita comentada. Totes les activitats són gratuïtes. Per assistir a les activitats a l’exterior serà obligatori l’ús de mascareta i mantenir la distància de seguretat. Per les d’interior serà obligatori l’ús de mascareta. També es proporcionarà gel hidroalcohòlic a l’entrada del museu. Tanmateix, es guardarà la distància de seguretat i l’aforament de la sala, tenint en compte les limitacions actuals. Recomanem seguir els canals de comunicació del museu, web i xarxes socials, per si hi ha canvis d’última hora, degut a la situació sanitària actual.

Per a més informació, podeu consultar la web www.llivia.org o seguir-nos a les xarxes socials @museudellivia.
Si t’ha agradat llegir la notícia El Museu de Llívia inaugura una exposició inèdita, també et pot interessar llegir Jornades europees de patrimoni: obrint les portes del patrimoni cultural.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.