Pànxing Digital

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Notícies –

La divisió interprovincial de la Cerdanya perjudica els docents locals

plataforma-docents-cerdanya
Pla general de diverses integrants de la Plataforma Docents Substituts de Cerdanya reunides a la plaça de la Font de Prats i Sansor. Imatge del 10 de juny de 2020 (Horitzontal).

La divisió interprovincial de la Cerdanya perjudica els docents locals. Per aquest motiu docents de la comarca volen posar fi al criteri provincial de la borsa de substituts que ara els impedeix treballar en alguna de les “dues cerdanyes”.

La divisio interprovincial de la Cerdanya perjudica els docents locals
Diverses integrants de la Plataforma Docents Substituts de Cerdanya reunides a la plaça de la Font de Prats i Sansor (Foto: ACN).

 

La divisió interprovincial de la Cerdanya perjudica els docents locals. Per aquest motiu un grup de professores de la comarca ha impulsat una plataforma per demanar al Departament d’Educació que tingui en compte la comarca com a una sola unitat a la borsa de substitucions. És a dir, que deixi de separar els seus municipis segons els límits provincials. Ara per ara, els docents d’aquesta zona que estan apuntats a les llistes per cobrir baixes d’altres mestres durant el curs escolar han de triar entre adscriure’s als serveis territorials de Lleida o als Girona. Aquest fet implica que poden treballar en qualsevol dels municipis de l’àmbit que escullin però, en canvi, no poden optar a les places que hi hagi en centres educatius que formen part d’altres regions. I això encara que aquests estiguin situats més a prop dels seus domicilis.

Una vintena d’integrants, 600 firmes

Des de la Plataforma Docents Substituts de Cerdanya expliquen que a la comarca hi ha dotze escoles públiques d’educació infantil i primària i un institut de secundària. Així doncs, amb el funcionament actual de la borsa de substitucions, només hi poden optar a la meitat. “Si posem servei territorial de Girona no podem treballar a Prats i Sansor o a Bellver de Cerdanya i si ho fem al de Lleida no podem anar a Puigcerdà o Bolvir”, exposa la seva portaveu, Luci Mir, que diu que volen inscriure’s a tots dos per acabar amb un problema que s’ha agreujat amb els nomenaments telemàtics.

“No diem que no volem anar a treballar, però si ho podem fer a la nostra comarca, millor”, afirma Mir. Al·lega que les distàncies que han recórrer per desplaçar-se a altres zones sense canviar de residència impliquen que, a la pràctica, només demanin l’Alt Urgell o al Ripollès. A la primera si estan adscrits a Lleida o el Ripollès si s’inscriuen a Girona. En aquest sentit, la portaveu de la plataforma explica que al seu dia es va trobar que havia de cobrir una substitució a Blanes i que una altra mestra d’aquesta localitat de la Selva estava treballant a Cerdanya. Per a més inconvenients, no se’ls va permetre intercanviar la plaça.

De moment, la vintena d’integrants de l’entitat ha recollit més de 600 signatures, entre les quals hi ha la de molts professors que treballen a la comarca. També han rebut el suport del Consell de la Cerdanya i dels sindicats UGT, CCOO i Intersindical. També estan contactant amb els alcaldes de la zona per obtenir-lo. A més, segons han explicat, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, “sap de la problemàtica” i preveuen poder-li exposar d’una forma detallada més endavant.

Treballar a àmbits territorials limítrofs

D’altra banda, des de la plataforma expliquen que desplaçar-se per anar a treballar al Berguedà, comarca que forma part dels serveis territorials de la Catalunya Central, és més fàcil i ràpid que a d’altres punts que formen part del seu àmbit. Aquesta situació també passa en diverses comarques del país que limiten amb d’altres regions. Per aquest motiu, consideren que el criteri que caldria aplicar és el de la proximitat, independentment del servei territorial escollit com a preferent.

Actualment, l’estructura del Departament d’Educació en serveis territorials està conformada, a banda dels de Lleida, Girona i Catalunya Central, pels de Tarragona, Terres de l’Ebre, Barcelona Comarques, Baix Llobregat, Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental i el Consorci d’Educació de Barcelona.

Altres articles

Si t’ha agradat llegir La divisió interprovincial de la Cerdanya perjudica els docents locals potser et pot interessar llegir Ger posa en marxa el casal d’estiu.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.