En aquests moments d’incertesa, inseguretat i cert caos i falta de salut, és quan es fan més patents les neurosis de la població general, amb totes les seves emocions.
Ara és quan hem d’estar atents per ajudar a visibilitzar les maneres saludables d’afrontar una crisi i de reconquerir la percepció de control.
Quan aquestes neurosis apareixen, els éssers humans creen, desenvolupen i posen en joc mecanismes neuròtics, que no és altra cosa que mecanismes de defensa per poder reduir les emocions desagradables com l’enuig, la por, la desesperació i la ira, entre altres. Tant en l’àmbit laboral com en el personal, per la pèrdua de desenes de vides diàries, comiats en solitari, falta de mitjans d’autoprotecció i recursos, pors vers l’auto contagi i el de familiars, confinaments, alteració de rutines, etc.
Entre els mecanismes neuròtics existents, vull destacar els següents:
Confluència
El primer a destacar és la confluència, és a dir, la pèrdua de límits entre un mateix i l’entorn. La situació de pandèmia ha portat a fer que moltes persones es trobin absolutament soles a l’hospital, molts a les portes de la mort i sense que ningú els pugui acompanyar.
Retroflexió
També es fa molt present la retroflexió, un mecanisme de defensa que es gira contra nostre, és a dir, es fan servir emocions desagradables com a mecanisme de càstig personal. Es fa molt tangible amb frases com “segur que podria haver fet més” o “si en comptes d’això hagués fet allò altre…”.
Deflexió
Per últim cal destacar la deflexió. Aquest mecanisme s’activa com a últim recurs quan la persona arriba al límit emocional i ha de desconnectar del món real. És a dir, ha de refredar o evitar el contacte amb la realitat que està vivint, tant en l’àmbit personal com professional.
En resum, podem veure com la situació actual, provocada per la Covid-19, fa palès l’aparició de mecanismes neuròtics per defensar-nos i intentar pal·liar, tant com sigui possible, l’alteració emocional que aquesta situació està provocant.
- Soledad Velasco
- Terapeuta Gestalt
- 637 513 916
Si t’ha agradat llegir l’article Neurosis en temps de Covid-19, també et pot interessar llegir Aromateràpia: els olis essencials